EDEBİYATIMIZA CUMHURİYET’TEN BAKMAK

20231011 131000 kopyası

Cumhuriyetimizin 100. yılı etkinlikleri kapsamında 11 Ekim Çarşamba günü lise Türk Dili ve Edebiyatı Zümresi’nin hazırladığı “Edebiyatımıza Cumhuriyet’ten Bakmak” adlı etkinlik gerçekleştirildi. 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerimizin katıldığı etkinliğe Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Üstün konuk oldu. Üstün, konuşmasında cumhuriyeti anlamak için öncelikle tarihin anlaşılması gerektiğine değindi. Cumhuriyetin önemli kazanımları üzerinde duran Üstün, bu kazanımların en önemlisinin laik eğitim olduğu vurgusunu yaptı. Eğitim alanında olduğu kadar, gündelik yaşam, sosyal hayat, zihniyet gibi birçok yeniliği içerisinde barındırdığı vurgulanan cumhuriyetin sanat ve edebiyat dünyasını da nasıl şekillendirdiği konusunda bilgi verdi. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ortaya konan “mektepten memlekete” anlayışının, eğitim alanında gerçekleştirilen yeniliklerin, Köy enstitülerinin ve Halkevlerinin önemine dikkat çekti. Yeni kurulan cumhuriyete uygun bir toplum olmanın ve Mustafa Kemal Atatürk’ün belirttiği gibi “muasır medeniyetler” seviyesinin üzerine çıkmanın dil, edebiyat, kültür-sanat bilinciyle mümkün olduğunu ifade etti. Dönem yazarlarının bu anlayışla eser kaleme aldıklarını, ortaya konan eserlerle halkın entelektüel ve estetik düzeyde gelişimine önemli katkı sağladıklarını belirtti. Cumhuriyetin kadına verdiği değer üzerinde de duran Üstün, Türk kadınının cumhuriyetle birlikte gündelik yaşamın her alanında var olduğuna dikkat çekerek, kadın yazarların bu dönemdeki önemine değindi. Edebiyatımızın cumhuriyetle birlikte, cumhuriyetin öncü kadrolarının eğitim, kültür-sanat politikalarında gerçekleştirdikleri öncü hamlelerle Batı seviyesine yaklaşmaya başladığını ve bugünkü edebiyatımız için büyük bir birikimin oluşturulduğunu belirtti.

Koray Üstün’ün konuşmasından sonra 11. sınıf öğrencilerimiz Kolej Sokağı’nda, dönem sanatçılarından Reşat Nuri Güntekin, Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Aka Gündüz, Şükûfe Nihal Başar ve Mehmet Akif Ersoy’u canlandırarak etkinliğe katılan öğrencilerimizi sanatçılar ve onların eserleri hakkında bilgilendirdi.

Son DüzenlenmePazartesi, 16 Ekim 2023 09:23