Köşe Yazıları

SPOR VE SANATIN BULUŞTUĞU GÖRSEL ŞÖLEN: BALE

SPOR VE SANATIN BULUŞTUĞU GÖRSEL ŞÖLEN: BALE
Yazarlar: BUSE NAZ GÜNGÖR - ÖYKÜ ÖNEM (7-D)

Bale

            Toplumsal ve bireysel yaşam açısından en önemli gereksinimlerimizdendir “spor ve sanat”. Çok fazla ortak noktası olan bu muhteşem ikilinin buluştuğu eşsiz şölense baledir.

            Baleyi çoğu kişi, bir sanat dalı olarak bilir ve bu dalın sporla alakası olduğunu düşünmez. Bu, sizce de öyle mi? Aslında sanat ile spor arasında çok ince bir çizgi vardır, desek yanlış olmaz. Bu iki alanı birbirinden ayıran ince bir çizgi olsa da bu alanların pek çok ortak noktası da vardır. Bu ortak noktalar arasında en önemli unsur ise insanlardır. Bale, bahsettiğimiz bu ince çizgiyi ortadan kaldırır; sporla sanatı ortak bir noktada buluşturup mükemmelin hedeflendiği görsel bir şölen oluşturur.

            Bale, sadece müziğe ve ritme uyup dans etmek değil; esneklik ve güç gerektiren hareketleri barındıran bir spor dalıdır. Bu hareketleri balerinler ve baletler resitaller yoluyla insanlara ulaştırır. Bale eseri, bir bale gösterisi için yaratılan koreografi ve müzikten oluşur. En bilindik örneklerinden biri, koreografisi Merius Pepita ve Lev Ivanov’a, müziği Çaykovski’e ait olan “Fındıkkıran” balesidir. Bale eserleri, profesyonel bale dansçıları tarafından sergilenir. Klasik baleler, genellikle klasik müzik eşliğinde, detaylı kostüm ve dekorlarla sahnelenirken modern baleler genelde daha sade kostümlerle ve daha az dekor kullanılarak sahnelenir.

            2019 yılında “Kuğu Gölü” balesi birçok ülkede sergilendi.

            Prag: 1 Şubat’tan 28 Nisan 2019’a kadar “Hybernia Tiyatrosu”nda sahnelendi.

            Dublin: Matthew Bourne tarafından koreografisi yapılan “Kuğu Gölü” balesi 26 Şubat’tan 1 Mart’a kadar sahnelendi.

            Amerika: Şubat ayı boyunca “Capitol Theatre”da sahnelendi.

            Belçika: 17 Şubat’ta “Cirque Royal”de sahnelendi.

            Pandemi dolayısıyla yapılamayan gösteriler, online olarak sahnelendi.

            Bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, bale gösterilerinin sahnelenmesini de doğrudan etkiledi. Salgın tedbirleri kapsamında gösteriler, online olarak sahnelendi.

            Kraliyet Opera&Balesi: “Kafka’dan Dönüşüm (The Metamorphosis)” balesi, Shakespeare’in ünlü eserlerinden “Kış Masalı (The Winter’s Tale)” balesi online olarak sahnelendi.

            Kültür ve Turizm Bakanlığı: Adolphe Adam’ın bestelediği “Giselle” ve P.I. Çaykovski’nin bestelediği “Romeo& Juliet”, online olarak sahnelendi.

            Mariinsky Theatre: “Uyuyan Güzel” balesi sahnelendi.

            Sağlıkla ve sporla kalın.                   

Son DüzenlenmePazartesi, 11 Ocak 2021 09:17
Bu kategoriden diğerleri: GENÇLİĞİN SESİ: VOLEYBOL »