Haberler

Energy Ball Sayesinde Topu Hareket Ettirerek Enerji Ürettiler

energy ball 3 

TED Ankara Koleji Özel Ortaokulu Beden Eğitimi ve Spor Zümresi tarafından “energy ball” ismiyle, oyundan elde edilen enerjiyi taşınabilir güç kaynağı olarak kullanmak üzere toplayan ve depolayan bir futbol topu tasarlandı.

Amerikalı mucit Jessica O. Matthews’ın geliştirdiği ve bir dönem elektriğe ulaşamayan Afrikalı çocuklar yararına kullanılan “sockett” isimli toptan esinlenerek geliştirilen proje hem enerji tasarrufu konusuna gençlerin dikkatini çekerken hem de sürdürülebilir enerji alanında sıra dışı bir çözüm sunuyor.

“Topu Hareket Ettir, Enerji Üret” mottosuyla Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Ozan Güç’ün öncülüğünde gerçekleştirilen “energy ball” etkinliği kapsamında, ortaokul 6. ve 7. sınıf öğrencileriyle bir hafta boyunca çeşitli sportif faaliyetler gerçekleştirildi. Energy Ball ile gerçekleştirilen sportif faaliyetlerde topun hareket etkisi sayesinde enerji toplanması sağladı.

Patlamaz niteliği olan topun içerisinde yer alan özel mekanizmada; 1 adet mini dc motor, motor, motorun ucuna bağlı 1 sarkaç ve sarkacın dönüşüyle birlikte ortaya çıkan enerjinin depolandığı bir taşınabilir güç kaynağı bulunuyor. Bu güç kaynağında biriken enerji ile cep telefonlarını şarj etmek ya da led ışıkları aydınlatmak mümkün hale geliyor.

“Ortaya çıkan enerji gençlerin başarısı ile doğru orantılı”

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Ozan Güç, projeyle ilgili şu detayları aktardı: “Öğrencilerimizle bir hafta boyunca yaptığımız farklı etkinliklerde top sürekli döndüğü ve enerji ürettiği için ortaya çıkan enerjiyle taşınabilir güç kaynağını şarj ettik. Daha sonra taşınabilir güç kaynağında bulunan enerjiyi TED Ankara Koleji amblemimizin çevresinde bulunan led ışıkların aydınlatmasında kullandık. Ortaya çıkan tüm enerji, öğrencilerimizin sportif faaliyetlerde ortaya koyduğu başarı ile doğru orantılı.”

Dünyada ve ülkemizdeki okullarda bu tarz bir projenin ilk defa uygulandığını belirten Ozan Güç, sosyal sorumluluk anlamında önümüzdeki dönemde projenin yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini şöyle açıkladı: “İnanıyoruz ki bu uygulamanın ülke genelinde yaygınlaşması ile hem gençlerimize enerji tasarrufunun önemini vurgulamış olacağız hem de temiz ve yenilenebilir enerji konusunda ciddi bir farkındalık sağlayacağız. Bir yandan çocuklarımızın daha fazla hareket etmelerini ve spor yapmalarını teşvik ederken, öte yandan enerji üretmelerini sağlamak çok keyifli. Öğrencilerimiz de bu projede yer almaktan dolayı çok mutlu oldular.”

Projede yer alan öğrencilerden 7.sınıf öğrencisi Batuhan Erkek, duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti: “Dünyada ihtiyaç duyulan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik güzel bir proje olduğunu düşünüyorum. Ayrıca spordan uzaklaşan insanlar için de farkındalık oluşturup, genç yaşlı demeden herkesi spor yaparak enerji üretmeye teşvik edebilir.”

 

 

 

 

 

 

Son DüzenlenmePerşembe, 04 Nisan 2024 15:29