Haberler

Ankara’nın Köklü Eğitim Kurumları Kitabı Tanıtıldı

 IMG 0151kapak

Cumhuriyet’in 100. Yılı için bir armağan olarak hazırlanan ‘Ankara’nın Köklü Eğitim Kurumları’ kitabının tanıtım toplantısı, 18 Ocak tarihinde TED Üniversitesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

“Cumhuriyetin eğitim politikasına ve Ankara ile özdeşleşmiş ünlü okulların kuruluş yıllarına genel bir bakış” başlığıyla tanıtılan kitabın yayına hazırlık ve tasarımı Cin Ali Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından üstlenilirken, basımı TED Ankara Koleji Vakfı’nın desteğiyle gerçekleştirildi.

Kitabın tanıtım toplantısı her iki vakfın yöneticileri, kitabın içeriğine katkıda bulunan yazarlar, çizerler, eğitimciler, mezunlar, mezun derneklerinin temsilcileri, projede görev alan çalışanlar ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında bir konuşma gerçekleştiren TED Ankara Koleji 2.Başkanı Doç.Dr. Gamze Aşçıoğlu Öz, Cumhuriyetin eğitim, hukuk, kültür ve sanat politikalarına yön vermiş köklü okullar hakkındaki bu kitabın tanıtım toplantısında bulunmaktan, TED Ankara Koleji Vakfı olarak büyük bir onur ve mutluluk duyduklarını belirtti.

Cumhuriyetimizin Eğitim Meşalesi

Gamze Aşçıoğlu Öz konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Cumhuriyet gibi, Ankara gibi 100.yaşını kutlamaya hazırlanan okulumuz, Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonu ve ilkeleriyle aydınlattığı yolda, ‘Cumhuriyetimizin eğitim meşalesi’ olarak tarihi sorumluluğumuzun gereğini bir kez daha yerine getirerek bu projeye destek olmuştur. Bu kitap Genç Cumhuriyet’in eğitim, hukuk ve kültür politikalarını ve Başkent Ankara’nın gurur veren tarihini daha iyi anlamamıza; bugünü daha bilinçli sorgulamamıza imkân verecek, şüphesiz disiplinler arası yeni çalışmalara da kaynak olacaktır.”

Açılış konuşmalarının ardından TED Ankara Koleji 2.Başkanı Doç.Dr. Gamze Aşçıoğlu Öz ve Cin Ali Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nevin Kaygusuz Apaydın kitapta emeği geçen yazarlara kitap ve teşekkür belgesi takdim ettiler.

Etkinlik, Şef Hülya Sağır yönetimindeki Müzik Eğitimcileri Derneği Mandolin Topluluğunun seslendirdiği okul marşları ve TED Ankara Koleji Lise Kısmı Çok Sesli Korosunun coşkuyla seslendirdiği Kolej Marşı’nın ardından gerçekleştirilen kokteyl ile sona erdi.

AKEK hakkında

Ankara’nın Köklü Eğitim Kurumları kitabı, kültür ve sanattan teknoloji ve tarıma kadar geniş bir alanda Cumhuriyet’in erken dönemindeki planlı bir eğitim politikasını anlatıyor. Kitap böylesine kapsamlı yönüyle Cumhuriyet ve eğitim tarihimizi anlamak açısından ayrı bir özgünlük ve değer taşıyor.

Ankara’nın önemli üniversite, lise ve enstitülerin yer aldığı okullar kitaptaki sırasıyla şöyle: Taş Mektep (Ankara Atatürk Lisesi), Ankara Lisesi, Ankara Devlet Konservatuvarı, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Gazi Eğitim Enstitüsü, Türk Eğitim Derneği Ankara Koleji, İsmet Paşa Kız Enstitüsü, Ankara Gazi Lisesi, Yüksek Ziraat Enstitüsü, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Hasanoğlan Köy Enstitüsü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Ankara Körler Okulu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Ankara Fen Lisesi.

Kitabın sonunda “Ankara’nın Köklü Eğitim Kurumlarına Mimarca Bir Bakış” başlığıyla okul binalarının yorumlandığı bir bölüm de yer alıyor.

 

Son DüzenlenmeCuma, 19 Ocak 2024 11:11