Haberler

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENLERİMİZ, “Edebiyat Öğretiminde Metin Türü Odaklı Çözümlemeler” KONULU SEMİNERİ TAMAMLADILAR

20 Haziran 2020 Cumartesi günü, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerimiz, UB programının içeriğine yönelik olarak geçtiğimiz hafta başlayan “Edebiyat Öğretiminde Metin Türü Odaklı Çözümlemeler” konulu seminerin, metinler üzerinden etkinlik örneklerinin ele alındığı ikinci bölümüne de katılarak çalışmayı tamamlamışladır.

Doç. Dr. Sayın Şükran Dilidüzgün tarafından gerçekleştirilen ve geçen hafta olduğu gibi bu hafta da okul müdürümüz Sayın Sedef Eryurt’un açılış konuşmasıyla başlayan seminerde öğretmenlerimize bu hafta; tematik ortaklık gösteren farkı metin türlerinin nasıl ele alınabileceği, aynı konunun farklı metin türlerinde dilsel anlamda hangi farklılıklarla işlenebileceği ve metnin sunduğu olanaklar dahilinde hangi nitelikte etkinlikler hazırlanabileceği gibi konularda örneklemeler sunulmuştur.

Anlatı ve açıklama temelinden hareketle, edebî metinlerin öğrencilerde bakış açısı oluşturma özelliğini ön plana çıkaran soru örnekleri ile birlikte, öğrencilerin metin türleri arasındaki farklılıkları belirleme ve farklı metin türlerini karşılaştırarak ana düşünceye ulaşabilme gibi kazanımlara ulaşabilmesini sağlayabilecek etkinlik örnekleri de seminerde yer almıştır.

Tekrar kurma, günlük hayatla ilişkilendirme, paragraf özetleme, cümle ve paragraf örtüştürme, tekrar edilen/anahtar sözcüklerden hareketle ana düşünceye ulaşma ve düşünceyi geliştirme yollarını belirleme gibi etkinlik örneklerinin, metinler üzerinden somutlanarak incelendiği seminer, öğretmenlerimiz tarafından ilgiyle karşılanmış ve iki haftalık bir programın ardından tamamlanmıştır.