Haberler

Sosyal Medyanın Yaşamımızdaki Yeri

    

TED Ankara Koleji Vakfı Lise kısmı öğrencilerinden kurulu, rehberliğini Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerimizden Başak İNGİN ve Şefika Betül BUZLUK’un yürüttüğü TED Münazara Topluluğu “MÜTED” öğrencileri, 3 Mayıs Çarşamba günü 5. ve 6. Ders saatlerimizde sosyal medyanın yaşamımızdaki yerini ve önemini sorgulamamıza olanak tanıyan, bu etkin ağın nasıl kullanılması gerektiği hakkında izleyenleri düşündüren “Sosyal medya öğrencilerin akademik ve sosyal yaşamlarını olumlu yönde etkiler./olumsuz yönde etkiler.” konulu bir münazara maçı gerçekleştirdiler. 

Maç öncesinde teknoloji sosyologu Zeynep Tüfekçi’nin TED Talk konuşmaları kapsamında gerçekleştirdiği “Sosyal medya kullanımı” konulu ve başlıklı video gösterimi konferans salonumuzda öğrencilerimizle bir kere daha izlendi. Mart ayı sonunda öğrencilerimize eş zamanlı olarak tüm sınıflarımızda öğretmenlerimizin rehberliğinde izlettirilen ve konu ile ilgili gençlerde bir bilinç ve farkındalık kazandırılması hedeflenen video konuşmasının ardından maça geçildi. 

        

Videoda sosyal verilerin suiistimali ve kötü amaçlarla kullanımına dikkat çekilirken, sosyal medyanın yeni jenerasyonun- öğrenciler, gençler- yaşamında nasıl bir yer kapladığı ve ne gibi bir etki ve öneme sahip olduğunun altı çizildiğinden, maç öncesi yapılan bu gösterimin izleyenleri konuya bir parça daha yaklaştırdığı ve istenilen bilincin etkinliğin hemen başında kazandırılmaya başlandığı gözle görülecek kadar belirgin ve umut vericiydi. 

Okulumuz lise kısmı konferans salonunda yapılan bu maçı hükümet kanadı kazandı. Sosyal medyanın sınırsız bir bilgi kaynağı olduğu gerçeği ile maçı açan takım, sosyal medyaya yüklenen olumsuzlukların bu ağın suçu olmadığını, karar verme yetisinin ve denetimin bireyin iradesine bağlı olarak şekillendiğini dile getiren takım olarak münazara kurallarına uygun bir maçla günün kazananı oldu. 

Muhalefet takımı da sosyal medyanın gücünden ve etkisinden söz etti. Sosyal medyanın bilgi kirliliği ile dolu alanlarla öğrencileri yanlış ve zararlı bilgilerle donattığından, bu ağın insanın yaşamından çalan bir zaman hırsızı olduğundan, sosyal medya yerine gerçek anlamda sosyalleşmenin birey ve toplum yaşantısına çok daha fazla ve gerçekçi bakış açıları getireceğinden söz ettiler. 

    

Maç sonunda Okul Baş Müdür Yardımcımız Sayın Tamer ATACAN maçın kazananını açıklarken, böylesine önemli bir konuya işaret edildiği için öğrencilerimize ve rehber öğretmenlerine teşekkür etti. Sosyal medyanın gücünün yadsınamayacağını, bununla birlikte gençlerin her zaman için dikkatli ve bilinçli davranmaları gerektiğini, bu farkındalığın uygar bir toplum için ne derece önemli bir güç olduğunu da dile getirdi. 

    

Maç öğrencilerimiz tarafından büyük bir ilgi ve dikkatle izlendi.

Son DüzenlenmePerşembe, 03 Mayıs 2018 08:52