Haberler

Öğrencilerimize ve Çalışanlarımıza Okulda Diyabet Programı ve Sağlıklı Beslenme Semineri Verildi

Tüm dünyada çocukluk diyabeti vakalarındaki artışa dikkat çekmek ve gençlerin konuyla ilgili farkındalıklarını sağlamak amacıyla düzenlenen "Dünya Diyabet Günü" etkinlikleri çerçevesinde Koç Üniversitesi Pediatrik Endokrinoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Hatun, 24 Şubat 2017 tarihinde okulumuzda seminer verdi. Sağlık Hizmetleri Koordinatörlüğümüz ve Kalite ve Strateji Geliştirme Koordinatörlüğümüzün katkıları ile Lise öğrencilerimiz ve çalışanlarımız için iki ayrı oturumda düzenlenen seminerde en sık çocukluk döneminde görülen Tip 1 Diyabet, hastalığın belirti ve bulguları ve diyabetli çocuklara okulda verilebilecek destek konularında bilgi aktarımı yapıldı. 

 

İshal, kusma, karın ağrısı, hızlı ve derin soluma, nedeni bilinmeyen kilo kaybı gibi bulguların hastalarda bir arada görüldüğünü belirten Prof. Dr. Şükrü Hatun, öğretmenlerin bu konudaki gözlemlerinin önemli olduğunu belirtti. Tip 1 Diyabetin sebebi bilinmeyen, tedavisi olan ancak iyileştirilemeyen bir hastalık olduğunu anlatan konuğumuz, hastaların tedavilerine devam ettikleri müddetçe spor dahil her türlü aktiviteyi yapabildiklerine vurgu yaptı.

İnsülin tedavisi ve kan şekerinin izlenmesi ile ilgili geliştirilen yeni teknolojilere de değinen Prof. Dr. Şükrü Hatun, okullarda diyabetli çocuklara sağlanması gereken destekleri şöyle sıraladı:

- Okul hemşiresi ve öğretmenlerin eğitimi
-Okullarda revir kurulması
- Ders sırasında gerekirse ara öğünlere izin verilmesi
- Tuvalete gitme ihtiyacı için anlayış gösterilmesi
- Yatılı okullar için beslenme düzenlemesi
- Öğretmenlerin hipoglisemi ve hiperglisemi bulgularını bilmesi, insülin ve glugakon enjeksiyonu konusunda çocuklara ve ailelere destek olması
- Merkezi sınavlar için düzenlemeler yapılması.

Okulumuzda bu anlamda her türlü desteğin öğrencilere verilmesinin memnuniyet verici olduğunu belirten Prof. Dr. Şükrü Hatun, seminerin sonunda diyabetle ilgili kamu spotlarına yer verdi, diyabetli öğrencilerin tatillerini eğitim, eğlence ve sporla geçirebildikleri Diyabet Kamplarından bahsetti ve konuyla ilgili soruları cevapladı.

 

 

 

Son DüzenlenmePazartesi, 27 Şubat 2017 08:58