HAFTA SONU FİKİRLERİ

ATIK KAĞITTAN KASELER

Evinizde biriken atık kağıtları eğlenceli etkinliklerle değerlendirebilirsiniz. Kağıt kase yapımı için öncelikle doğal bir yapıştırıcı hazırlayabilirsiniz.

 

Malzemeler: 1 Bardak un, 3 bardak su.

Bir tencereye bir bardak un ve bir bardak suyu koyarak iyice karıştırın. Kalan iki bardak suyu karışıma ekleyin ve sürekli karıştırarak pişirin. Koyulaşınca ateşten alabilirsiniz. Karışımı bir kaba koyarak soğumaya bırakın.

Kase için; gazete kağıtları, bir adet plastik kase ve vazeline ihtiyacınız var.

Kağıdın yapışmaması için kasenin içini vazelinle yağlayın. 2x4 boyutlarında gazete kağıtları yırtın. Yağlanmış kasenin içine yırttığınız gazete kağıtlarını yayın. Kapladıktan sonra üzerine hazırladığınız yağıştırıcıdan fırçayla sürün. Üzerine bir kat daha kağıt yayın. Bu şekilde yapıştırıcı ve kağıtları altı kat olana kadar yapıştırın. Kaseyi kurumaya bırakın tamamen kuruduktan sonra kasenin kenarlarından taşmış olan kağıtları keserek düzeltin. Plastik kabın içinden kağıt kasenizi çıkarın.

Kaseyi süslemek için; renkli atık kağıtlar (dergi, paket kağıdı, zarf...) yırtabilirsiniz. Aynı tonlarda renkli atık kağıt tercih ederseniz daha şık bir kaseniz olabilir. Yırttığınız kağıtları hazırladığınız yapıştırıcıyı kullanarak kasenizin içine ve dışına yapıştırın. Kuruduktan sonra içine çocuğunuzun sanat çalışmalarında kullanması için boncuklar, düğmeler, boyalar... koyabilirsiniz. Evinizin istediğiniz bir yerinde dekoratif amaçlı kullanabilirsiniz.

  • Bu çalışmayı yaparken atıklar hakkında sohbet edebilir.
  • Plastik, kağıt, metal atıkları evde nasıl ayrıştıracağınıza, nereye atacağınıza karar verebilirsiniz.
  • Atıkları geri dönüşüme yolladığımızda neler olduğunu birlikte araştırabilirsiniz. Çocuğunuzla çevre bilinci hakkında sohbet edip neler yapabiliceğinizi konuşabilirsiniz.
  • Okulda atıklarla nasıl çalışmalar yaptıklarını anlatmasını isteyebilirsiniz.
  • Atıkları biriktirip okula götürerek arkadaşlarıyla çalışma yapmasını önerebilirsiniz. (şişe kapakları, boş kutular, artık kumaşlar, kağıtlar...)

Yaptığınız bu çalışmalarla çocuğunuz materyalleri farklı şekillerde kullanmayı öğrenmesine, çevre bilincinin, el-göz koordinasyonunun gelişimine destek olmuş olacaksınız.

İyi eğlenceler...

 

 

< Geri