HAFTA SONU FİKİRLERİ

Dikkat Dedektifi İş Başında!

Çocuğunuzun dikkatini bir konu ya da olaya karşı yoğunlaştırmak ve farklılıkları keşfetmesini sağlamak için çocuğunuzla birlikte keyifli dedektif oyunları oynamaya ne dersiniz!

Kendi üzerinizde, ortamda veya alışkanlıklarınızda bir değişiklik yaparak, çocuğunuzun gözlem yapmasını ve farklılıklara odaklanmasını sağlayarak, çocuğunuzda neden-sonuç ilişkisinin güçlenmesi ve siz yetişkinleri nasıl gözlemlediğine şahit olabileceğiniz eğlenceli bir oyun öneriyoruz.

“Çocuklar büyüklerini dinleme konusunda pek iyi sayılmazlar; ama onları taklit etme başarısız oldukları görülmemiştir.”
James BALDWIN

Çocuğunuzla birlikte bir oyun oynamak istediğinizi ve oyunda çocuğunuzun Dikkat Dedektifi olacağını söyleyiniz.

• Kendi üzerinizde (anneler için; toka, kolye, takı, şapka, şal, ayakkabı, vb. gibi babalar için; kravat, papyon, gözlük, eldiven, atkı, vb. ) bir değişiklik yapınız ve çocuğunuzun karşısına geçip, sizi dikkatlice incelemesini isteyiniz ve üzerinizdeki farklılıkları bulmasını sağlayınız.

• Evinizde (mutfak eşyalarını salonda bir yere koyma, televizyonun kumandasını banyoda bırakma, ortamdaki eşyaların yerlerinin değiştirilmesi örneğin; sandalyenin ve sehpanın yer değiştirmesi vb. ) bir değişiklik yapınız ve çocuğunuza ortamda bir değişikliğin olduğunu ve bu değişikliliği fark etmesini sağlayınız. Bulamadığınız kumandanın nerede olabileceğini tahmin etmesini ve size yardımcı olmasını isteyiniz.

• Alışkanlıklarınızda (kahvaltıda yemediğiniz bir şey yiyin, hiç giymediğiniz giysilerinizi giyin, dans edin, şarkı söyleyin, komiklikler yapın, vb. gibi) değiştiriniz ve çocuğunuzu şaşırtmanın keyfini çıkarınız.

Oyun sırasında sihirli kelimeleri kullanmaya lütfen özen gösterelim (“Teşekkür ederim”, “Aferin” vb.)
Oyundan sonra çocuğunuzla birlikte çocuğunuzun ne kadar dikkatli olduğunu ve farklılıkları ne kadar çabuk fark ettiğinin ve bununla birlikte sizin böyle bir çocuğa sahip olduğunuzdan olayı onunla gurur duyduğunuzu ifade edebilirsiniz.

Güzel ve mutlu günler diliyoruz..