HAFTA SONU FİKİRLERİ

Keyifli Alış Veriş ıçin Kolay Liste Hazırlıyoruz

Çocuğunuzla birlikte evdeki eksiklikleri yazarak alış veriş listesini oluşturup, alacaklarınızı gruplamaya ne dersiniz? Kazanacağınız zaman ve enerjinizi çocuğunuzla birlikte, oynamaktan en çok hoşlandığınız bir oyun için kullanabilirsiniz. Neden olmasın! Öyleyse keyifli bir alış veriş için kolay liste oluşturma hazırlıklarına başlayabilirsiniz.

Çocuğunuza birlikte bir alış veriş listesi hazırlayacağınızı söyleyiniz. Bir kağıt ve bir kaleminiz her zaman hazır olsun. Kağıdı buzdolabının üzerine, buzdolabı süsleri ile tutturabilirsiniz. Zamanla evdeki eksiklerinizi yazarak, listenizi oluşturunuz.

Çocuğunuz okuma yazma bilmediği için (biliyorsa işiniz daha kolay) listenizi oluştururken, çocuğunuzun anlayabileceği semboller kullanarak ortak kararlar verebilirsiniz. Örneğin; yumurta (yumurta şekli), süt (inek resmi veya süt kutusunun resmi)...vb. Siz yazarken çocuğunuz da resimleyebilir. Çocuğunuz aktif olarak katıldığından listeyi ve alınacakları (evde eksik olanları) sıkı kontrol edip, kendisi de yakından takip edebilecektir. Dolayısıyla çocuğunuzun evde kullanılan malzemelerle ilgili farkındalığı gelişecek ve isteklerinin değil, ihtiyaçlarının önemli olduğu konusunda duyarlılığı artacaktır.

Liste oluştururken çocuğunuza yöneltebileceğiniz ve size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bazı sorular:

  • Evde neler eksik, neler bitmek üzere?
  • ıstediğimiz bir yemeği yapmak için hangi malzemelerimiz var, hangi malzemeler yok? (Olmayan malzemeleri listenize yazınız.)
  • Ben ... olmadığına dikkat etmemiştim, sen nasıl ... olmadığını anladın?
  • Farkında değilim, sen bitmek üzere olduğunu nasıl fark ettin?

Çocuğunuzun evde bitmek üzere olan malzemeleri veya olmayan malzemeleri kendisinin keşfetmesi için fırsatlar veriniz. Çocuğunuzun fikirlerini alınız ve nasıl düşündüğünü ifade etmesini destekleyiniz. Çok ilginç fikirler ortaya çıkacaktır, isterseniz not edip, sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Listenizi oluşturduktan sonra gruplamaya başlayabilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte listede olanları gruplara ayırınız. Bunun için kendisinden yardım almanızın, gruplamayı oluştururken işinizi çok daha kolaylaştıracağını ifade edebilirsiniz.

Sihirli kelimeleri kullanmaya lütfen özen gösterelim. (“Aferin”, “Çok Dikkatlisin”, “Çok Başarılısın”, “Tebrik Ederim”, “ıyi ki Varsın”...vb)

şimdi sıra listede grupladığınız ürünleri almaya geldi...

Alışveriş yaparken çocuğunuza yöneltebileceğiniz ve size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bazı sorular:

  • Kutuların veya paketlerin üzerinde "Geri Dönüşüm" işareti var mı?
  • "Geri Dönüşüm" işareti ne işe yarar?
  • Son kullanma tarihi neden önemlidir?

Keyifli alışverişler diliyoruz...

 

< Geri