YEMEKHANE

Okul öncesi çağında, yeterli ve dengeli beslenme, yalnızca fizyolojik gereksinimin giderilmesi değil aynı zamanda psikolojik ve sosyolojik gereksinimlerin de giderilmesinde önemli yer tutar. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenme kadar sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek de önemlidir.

Mönülerimiz yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmek, değişik tatları denemek ve doğru beslenme alışkanlığını kazandırmak amacıyla diyetisyenlerin yer aldığı mönü komisyonu tarafından hazırlanmaktadır. Mönülerde 5 ana besin grubuna yer verilmiştir. Süt ve süt ürünleri, kalsiyum ve D vitamininden zengindir ve kemik gelişimi, sinir sistemi ve kas çalışması için gereklidir. Et-yumurta ve kurubaklagiller protein ve demirden zengindir, kan yapımı, zeka gelişimi, büyüme ve gelişme için gereklidir. Sebze ve meyveler, posa ve vitamin kaynağıdır.  Kalsiyum, demir gibi minerallerin emilimine yardımcı olur. Tahıl gurubu, karbonhidrat ve B vitaminlerinden zengin olup yağ ve şeker gurubuyla birlikte vücudun temel enerji ihtiyacını karşılamaktadır.

Günlük enerji ve besin ihtiyacının 3/5 ini karşılayacak şekilde hazırlanan mönüler, kuşluk ve ikindi olmak üzere 2 ara öğünden ve öğle yemeği olarak 1 ana öğünden oluşmaktadır. Ana öğünde etli ana yemeğin yanında genellikle çocuklar tarafından reddedilen ve zorlukla tüketilen çiğ ya da pişmiş sebzelerin farklı şekillerde hazırlanmasına özen gösterilmektedir. (kereviz, pırasa gibi zy. sebze yemekleri, yoğurtlu semizotu ve havuç gibi salatalar, brokoli, taze fasulye, kabak, kırmızı biber gibi vitamin yönünden zengin sebzeler). Yağ kaynağı olarak zeytinyağının yanısıra besin değeri yüksek, doğal ve minerallerden zengin olan ceviz, fındık, tahin gibi besinler; şeker kaynağı olarak pekmez, bal ve reçel gibi besinlere yer verilmektedir. Bu besinler ara öğünlerde mini kahvaltı şeklinde, çörek kek gibi yiyecekler içinde ya da ana öğünde sütlü tatlı olarak kullanılmaktadır. Mönülerde taze sebze ve meyve kullanımına dikkat edilmekte, yemeklerin az yağlı, az tuzlu ve az baharatlı pişirilmesine özen gösterilmektedir. Çocukların çok sevdikleri hamburger türü yiyecekler nadiren taze sebze ve ayranla dengelenerek mönüye eklenmektedir.

Tüm yiyecek ve içecekler TED Ankara Koleji'nin ana yemekhanesinde bulunan mutfakta günlük olarak hazırlanmaktadır. Başta hijyen olmak üzere yerleşkeye giren tüm ürünlerin satın alımından, hazırlanmasına, üretiminden, servise çıkışına, tüketimi ve atım aşamasına kadar olan süreç her gün düzenli olarak tarafımızdan denetlenmektedir.                           

 

Neslihan ŞALCIı AKDOĞAN & Sinem TEKİNSOY

Diyet Uzmanları