portal beyaz Portal     İK      Kütüphane     S.S.S.      İletişim   

TR    EN

TR    EN

Lise Akademik Faaliyetler

Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerimizde temel amacımız öğrencilerimize dinin evrensel barış kültürünün yerleşmesinde ve hoşgörü ortamının oluşturulmasında katkıda bulunabileceğini, inancını akılla bütünleştirebileceğini kavratmak; dinlerde iman, ibadet ve ahlâk esaslarını tanıtmak, kendi dinini, örf ve âdetlerini olduğu kadar diğer dinlerin, örf ve âdetlerini de saygı ve hoşgörü çerçevesinde değerlendirmesi gerektiğini, dinin sevgi boyutunu fark ederek onun insan için vazgeçilmez bir öge olduğu, her şeye karşı sevgiyle ve olumlu yaklaşılması gerektiği bilincini kazandırmak; dini konularda akılcı ve eleştirel yaklaşım sergilemesini, din alanında yetkin olan ile olmayanı ayırmasını, doğru dini bilgiler ile batıl inanç ve hurafeleri ayırt etmesini sağlamaktır.

Öğrencilerimiz bu ders sayesinde aklın dini sorumluluğun temel şartı olduğunu, din ve bilimin insanların mutluluğu için olduğunu fark eder ve laikliğin din ve vicdan özgürlüğünün garantisi olması gerektiğini benimser.

Sanat ve estetik anlayışı gelişmiş bireylerin "dünya insanı" standartlarına ve kapasitesine ulaşacağına inanırız. Bu inançla öğrencilerimizi geleceğe dönük bilinçli, özgüven sahibi, duyarlı, üretken, estetik donanımı gelişmiş bireyler olarak yetiştirmeyi hedefleriz. Öğrencilerimizin sosyal hayatta ve meslek hayatlarında görsel sanatların farkına varmış, duyarlı bireyler olarak mezun olmalarını sağlamak temel amaçlarımızdan biridir.

Görsel Sanatlar ve Tasarım eğitimleri, resim, heykel, seramik, baskı sanatları gibi güzel sanatların alanlarını kapsarken, aynı zamanda mimarlık, mekan tasarımı, grafik tasarım, gibi tasarım alanlarının eğitimlerini de kapsar. Türkiye'de bu alanlarda lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerimiz için bu sınavlara yönelik eğitimler verilirken, yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrencilerimiz için de portfolyo programımız bulunmaktadır. Öğrencilerimiz hangi ülkede veya hangi üniversitede sanat-tasarım eğitimi görmek isterlerse istesinler okulumuzda edindikleri altyapıyla büyük başarı göstermektedirler. 

Müzik dersinde öğrencilerimizin; Türk ve dünya müziği konusunda eleştirel düşünme becerisini geliştirmesi, genel müzik kurallarına uyması, Türk ve dünya müziklerinin dokusunu ve türlerini ayırması, sınıflandırması, müziklerdeki yapı (motif, cümle, dönem) özelliklerini ayırması, çeşitli müzik teknolojisi araçlarını kullanması, müzikleri farklı anlatım biçimlerine dönüştürebilmesi amaçlanır.

Ayrıca Atatürk'ün Türk ve dünya müziğine bakış açısını anlaması ve kendi bakış açısını geliştirmesini, Türk Müziği çalgıları ile orkestra çalgılarını, ses ve çalgı topluluklarını ayırması, Türk ve dünya müzik örneklerini tarih, kültür, beste, besteci, çalgı, seslendirme, dönemin sosyal olayları, bilimsel gelişmelerini değerlendirmesi, dinleme kurallarını öğrenmesi ve bunlara uyması, kuramsal bilgileri kullanarak araştırma yapması ve araştırmayı sunması, müziksel etkinliklerde kazanılan bilgi ve becerileri, diğer derslerde kullanabilmesi, müzik etkinliklerine katılarak özgüven, sağduyu ve aidiyet duygularının gelişmesini sağlamak için çalışmalar yapılır.

Felsefe grubu derslerinde; insanın düşünsel, toplumsal ve davranışsal süreçleri eleştirel bir düşünüş tarzıyla ele alınmakta ve öğrenciler yeni perspektiflerle tanıştırılmaktadır. Derslerimizin amacı; öğrencilerimizi çağın problemleri ile ilgili farkındalığı yüksek, çözüm arayışlarında sistemli düşünebilen, fikirlerini argümanlarla destekleyen ve ifade eden, farklı fikirleri hoşgörü ile değerlendiren sorumluluk sahibi bireyler olarak yetiştirmektir.

Felsefe derslerinde öğrencilerimiz; insanların çağlar boyu üzerinde düşündüğü ve pek çok farklı anlayış geliştirdiği varlık, bilgi ve değer alanlarına ilişkin sorunsalları tartışacak ve felsefe terminolojisini tanıyacaktır. Ayrıca 21. yüzyılın temel problemlerini fark ederek felsefi çözümler geliştirmek üzere harekete geçecektir.

Öğrencilerimiz psikoloji derslerinde temel psikoloji kavramlarını öğrenerek hem kendi süreçlerini hem de sosyal çevrelerini daha iyi anlayacaklardır. Sosyoloji dersleri sayesinde ise toplumsal yaşamda karşılaştıkları toplumsal olay ve olguları analiz edecek, sosyal yaşamı belirleyen norm, kültür, kurum ve küreselleşme gibi süreçleri değerlendireceklerdir.

UB Programında yer alan 11. ve 12. Sınıf TM öğrencileri, 20. Yüzyılda Türkiye dersi ile interdisipliner olarak yakın Türkiye ve dünya tarihinde öne çıkan toplumsal süreçleri sosyal bilimlerin verileri ve yöntemleriyle değerlendireceklerdir.

Okullar
Bağlantılar
Bizi Takip Edin
İletişim

Taşpınar Mah. Kolej Cad. No:5 İncek Gölbaşı / Ankara

info@tedankara.k12.tr

+90 312 5869000