SAĞLIK HİZMETLERİ

Dr. Levent Koşar
Sağlık Merkezi Müdürü/Okul-İşyeri Hekimi

Önümüz Kış!

Öğretmen ve diğer çalışanlarla beraber öğrencilerin toplu olarak bulundukları bir ortam olan okullar üst solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşmasını kolaylaştıracak ortamlar oluşturmaktadır. Kış mevsiminin en sık görülen hastalığı üst solunum yolu enfeksiyonlarıyken yarattığı komplikasyonlarla ve son derece kolay bulaşması nedeniyle grip kış günlerinin en önemli hastalığıdır.

Halk dilinde her üst solunum yolu enfeksiyonu "grip" olarak nitelendirilirken bilinmelidir ki üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaklaşık %20’si bakteriyel ve %80’i ise virütik enfeksiyonlardır. Bu %80’ lik virütik enfeksiyonların ise %20’ si influenza adı verilen bir virüse bağlı olan grip hastalığıdır. Ani olarak başlayan ve 38 derece ya da üzerinde bir ateşle seyreden, ağır kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, terleme, baş ağrısı ve yine kuru öksürük gibi belirtilerin görüldüğü ve hastayı yaptığı işten alıkoyan, 3-7 gün yatağa bağlayan bir hastalıktan söz ediyoruz.

Toplu yaşanılan yerler olan okullarda gribal enfeksiyon nedeniyle öğretmen ve öğretmen dışı çalışanlar ile öğrencilerin önümüzdeki kış aylarında alınabilecek her türlü önleme rağmen bu hastalıktan etkileneceği bilinmektedir.

Bu etkilenme önemli bir eğitim işgücü kaybına neden olduğu gibi kişinin gelişebilecek komplikasyonlar nedeniyle bireysel sağlığı da bozulacak ve yaşam kalitesi düşecektir.

Çağdaş sağlık hizmetleri tedaviden çok, korumayı öncelerken grip hastalığı için aşılama yoluyla korunmak da mümkündür. Dünya Sağlık Örgütü’nün her yıl Eylül ya da Ekim ayı başında önerdiği ve de piyasaya uygulamaya sunduğu grip aşısına ilişkin ise toplumsal duyarlılık istenilen düzeyde değildir.

Dünyanın en büyük sağlık organizasyonu olan Dünya Sağlık Örgütü hassasiyetle grip hastalığına karşı koruyucu güncelleşmiş aşı çalışması yaparken toplumsal duyarsızlığı anlayabilmek mümkün değildir. Toplumsal algılayış; ‘sağlık dediğimizde hastalık’ olduğu için; hasta olmadan önce sağlık hizmeti almak yerine hasta olduktan sonra tedavinin peşine takılmak olarak gerçekleşmektedir.

TED Ankara Koleji'nde, bu geleneksel sağlık anlayışını, ayakları yere basan sağlam anlayışlara dönüştürebilmek amacıyla koruyucu ve geliştirici sağlık hizmetlerine önem verilmektedir. Bu yanıyla iddialarımızdan biri olan grip aşılamasına her yıl olduğu gibi bu yıl da devam edilmektedir.

Çağdaş ve pozitif bir sağlık anlayışıyla 2004-2005 öğretim yılı başında tüm çalışanlarımıza ücretsiz olarak grip aşısı uygulanmıştır.

Doktorumuz diyor ki..