SAĞLIK HİZMETLERİ

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKHA)


KKHK Nedir?

  • Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, virusların meydana getirdiği, ağır seyirli,%30-50 vakada ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. İlk kez 1944'de Kırım'da, daha sonra 1956'da Kongo'da görülmüş, 1969'dan itibaren de iki hastalığın aynı olduğu anlaşılarak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi olarak anılmaya başlanmıştır.
  • Ülkemizde başta Orta Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri bu hastalık yönünden risk altındadır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 2002-2006 arasında 736 vaka bildirilmiş, bunların 36'sı ölümle sonuçlanmıştır. 2006'da ise toplam 63 vaka görülmüştür.
  • Virus birçok evcil ve yabani hayvana bulaşır ancak hastalık hafif olarak seyreder. Birçok kuş virusa karşı dirençli olup virusun kıtalar arası yayılmasında önemli rol oynar. 850 kadar kene türünden yalnızca 31'i virusu bulaştırmakta, bunlardan bir kısmı ülkemizde de bulunmaktadır. Küçük kemiriciler, yabani hayvanlar, evcil memeliler ve kuşlar bu kenelere ev sahipliği yapmaktadırlar. Henüz olgunlaşmamış keneler virusu; tavşan, kirpi, tilki vb. omurgalılardan kan emerken alır ve sığır, koyun, keçi gibi daha büyük omurgalılara ve insanlara yine kan emerken bulaştırırlar. Hastalığı bulaştıran keneler genellikle Nisan- Ekim ayları arasında aktif olduğundan bu dönemde salgınlar oluşmaktadır.

Nasıl Bulaşır?

Kimler Risk Altındadır?


Kuluçka Süresi

Kene tarafından ısırılma sonrası ortalama 1-3 (en fazla 9) gün ; enfekte kan,doku, salgılarla doğrudan temas sonrası ortalama 5-6 (en fazla 13) gün içinde belirtiler ortaya çıkar.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Tanı Nasıl Konulur ?

Hastalığın kesin tanısı için, virusa ait antijenlerin veya bunlara karşı vücutta oluşan antikorların saptanmasına yönelik olarak ELİSA gibi yöntemler kullanılır.


Tedavisi Var mıdır?

Hastalığı doğrudan yok etmeye yönelik spesifik bir tedavi bulunmamakla birlikte, bazı antiviral ilaçlar kullanılabilmektedir. Asıl olarak destek tedavisi uygulanmaktadır.

Nasıl Korunmalıdır?


Doktorumuz diyor ki..