Ülkeler

ÜLKELER

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

·         Devlet üniversitelerinin prosedürleri eyaletlere göre değişir.
·         Özel üniversiteler kendi standartlarına sahiptir.
·         Bütün üniversiteler Amerikan vatandaşları için de dahil olmak üzere ücretlidir.
·         Burs imkanı vardır.
·         4 yıllık üniversiteler için minimum yıllık okul ücreti: Eyaletlere göre değişir, 16.000 Amerikan Dolarından başlar.
·         Konaklama ve yemek: Eyaletlere göre değişir, yıllık 9.000 Amerikan Dolarından başlar.
·         Kabul için çoğu okul SAT veya ACT sınavlarını, iyi bir GPA (lise not ortalaması) ve TOEFL/IELTS sınav sonuçlarını ister, gönüllü çalışma, toplum hizmeti ve liderlik-iletişim becerilerinin sergilendiği ders dışı etkinliklerde görev alınmasını bekler.
·         Son başvuru tarihleri erken başvurularda Kasım ayıdır. Normal başvurularda Haziran ayına kadar uzayabilir.

KANADA

·         4 yıllık üniversiteler için minimum 15.000 Dolardan başlar.
·         Kanada’da Amerika gibi community college seçeneği vardır.
·         Konaklama ve yemek ücreti yıllık 9.000$’dan başlar.
·         Bütün üniversiteler ücretlidir. Ancak çeşitli burs imkanları vardır.
·         GPA önemlidir, SAT gerekli değildir.
·         Öğrencilerin çalışma izinleri ve Co-op programlarında staj yapma imkanları vardır. Kesin bir son başvuru tarihi yoktur ancak genellikle Mart ayını son başvuru tarihi olarak belirleyebiliriz.

AVRUPA

ALMANYA

·         Devlet üniversiteleri ücretsizdir.
·         Yalnızca Berlin Teknik ve Münih Teknik Üniversiteleri’nde 500 Euro’luk bir eğitim harcı bulunur.
·         Konaklama ve yemek: Yıllık yaklaşık 8.000 Euro’dan başlar.
·         Almanca ve İngilizce bölümleri mevcuttur. Ancak her bölüm için İngilizce bölüm bulunabilir. Almanca hazırlık ve bilimsel hazırlık sağlayan program da mevcuttur (FH Aachen Freshmen Enstitüsü gibi).
·         Almanca programlar için genellikle C1 ya da C2 Almanca seviyesi ve çoğunlukla TestDaF sınavı istenmektedir.
·         GPA en önemli unsurdur.
·         Öncelikle öğrencinin okumak istediği bölümü YKS’ye girerek Türkiye’de kazanması gerekmektedir.

FRANSA

·         Devlet üniversitelerinde lisans programlarında İngilizce program bulunmamaktadır.
·         Campus France başvurular konusunda yardımcı olan resmi kurumdur.
·         Konaklama ve yemek: Yıllık 10.000-12.000 Amerikan dolarından başlar.
·         Son başvuru tarihi Ocak ayıdır.

BELÇİKA

·         Lisans programları 3 sene sürmektedir.
·         Program dili Flemenkçe, Fransızca veya İngilizce olabilir.
·         IB öğrencileri için denklik gerekmemektedir.

İTALYA

·         3 yıllık devlet üniversiteleri için okul ücreti yıllık 300-3.000 Euro arasındadır. Özel üniversiteler ise 10.000 Euro’dan başlar.
·         İngilizce bölümler mevcuttur.
·         Devlet üniversiteleri için, Mühendislik, Mimarlık ve Tıp bölümleri için sınava girmek gerekmektedir.
·         Bazı durumlarda sınav yerine mülakat olabilmektedir.
·         Dil için üniversitelerde hazırlık programları yoktur.
·         Başvurular 1 Mart itibariyle başlar. Son başvuru tarihi ise 10 Temmuz’dur.

İNGİLTERE

·         3 yıllık üniversiteler için minimum yıllık okul ücreti 10.000 Pound’tan başlar.
·         Konaklama ve yemek: Şehirden şehire değişiklik gösterir ancak yıllık 10.000 Pound’tan başlar.
·         Üniversitelerin %30’u IB diploması olmayan öğrencilerin 1 sene Foundation (hazırlık) yılını okumasını zorunlu kılar. Geri kalan %70 için minimum 80 GPA ile Foundation yılı atlanabilir.
·         Burs imkanları oldukça kısıtlıdır.

HOLLANDA

·         Eğitim süresi 3 yıldır.
·         Çoğu okula IB diploması ile direkt başvuru yapılabilir ancak Türk Lise diploması ile başvuru yapılacaksa bazı okullar için YKS’ye girerek skor elde etmesi gereklidir.
·         Yıllık okul ücreti 10.000 Euro’dan başlar.

İSVEÇ

·         Üniversitelerde eğitim dili İngilizce’dir. (Tıp, sağlık bilimleri, dişçilik, veterinerlik, öğretmenlik kapsam dışıdır)
·         Başvuru için lise diplomasının alınmış olması gerekmektedir.
·         Lisans programlarının süresi 3 yıldır. (180 ECTS kredisi)
·         100 e yakın İngilizce lisans programı bulunmaktadır. Program aramak için: https://studyinsweden.se/plan-your-studies/degree-programmes/bachelors-programmes/
·         Avrupa Ekonomik Alanı dışındaki ülke vatandaşlarına eğitim ücretlidir.
·         Yıllık üniversite ücreti programa göre 9000 – 15,000 EUR arasında değişmektedir, aylık öğrenci yaşam gideri ortalama 800 EUR civarındadır.
·         Başvurular Ekim –  Ocak arasında www.universityadmissions.se  başvuru portalı üzerinden online olarak yapılır.
·         Başvuru prosedürü için: https://studyinsweden.se/plan-your-studies/how-to-apply/bachelors-level-how-to-apply/
·         İngilizce seviyesi ortalama IELTS 6.5 TOEFL 90, başvurulan bölüme göre değişebilmektedir.
·         Üniversiteler tarafından sağlanan burs imkanları için: https://studyinsweden.se/scholarships/university-scholarships/

İSVİÇRE

·
Üniversiteler tarafından sağlanan burs imkanları için: https://studyinginswitzerland.com/