PASCH "OKULLAR: GELECEĞİN ORTAKLARI"

Goethe Enstitüsü, Yurt Dışı Eğitim İşleri Merkezi, Alman Akademik Servisi ve Kültür Bakanları Konseyi’nin Pedagojik Değişim Hizmeti Birimi ve dönemin Dış İşleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier tarafından gerçekleştirilen PASCHOkullar: Geleceğin Ortakları” projesine TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi, projenin hayata geçirildiği 2008 yılından itibaren dâhil olmuştur.

Almanya Dış İşleri Bakanlığı tarafından koordine edilmekte olan proje ile Almanya Federal Cumhuriyeti’nin dünya çapındaki ortak okullar ağının kurulması ve bu okullarda Almanca eğitiminin en üst düzeyde sunulması hedeflenmektedir.

Ankara Goethe Enstitüsü de Türkiye genelinde Almanca dersi veren veya programına Almancayı yeni dâhil eden ve projeye ilgi duyan okulları, ortak okullar ağına kazandırmak ve bu okulları desteklemekle görevlendirilmiştir. Söz konusu okulları seçme ve destekleme görevi ise dünyanın belirli noktalarına gönderilen toplam 29 Almanca eğitim uzmanına verilmiştir.

PASCH girişimi, üye okulların öğrencilerine Alman dili ve kültürüyle erkenden tanışmak için cazip imkânlar sunmaktadır. Projeler sayesinde, başka ülkelerde Almanca öğrenen öğrenciler  ve hatta Alman öğrenciler bir araya getirilerek etkileşim sağlanmaktadır.

Okulumuzda yapılan faaliyetlerden bazı örnekler aşağıda sunulmuştur.

1. Sertifika Kazanımı:

Goethe-Zertifikat B1 gençler ve yetişkinlere yönelik bir Almanca sınavıdır. Kişinin Alman dilini serbestçe kullanabildiğini teyit eder ve Dillere İlişkin Avrupa Ortak Referans Çerçevesinin (GER) altı basamaklı yetkinlik derecelendirmesinin üçüncü basamağına (B1) denktir.

2. YFU – Merhaba Deutschland – Hallo Türkiye

YFU’nun organizasyonunu üstlendiği, MercatorVakfı ve Goethe Enstitü’nün finanse ettiği “KISA DÖNEM KÜLTÜREL VE YOĞUN DİL PRATİĞİ PROGRAMINA” öğrencilerimiz her yıl katılmaktadır.

Öğrencilerimizin başvuru formları değerlendirilirken, kültürlerarası öğrenmeye ve değişim programlarına ilgi ile öğrencilerin motivasyon sorularına vermiş oldukları cevaplar incelenir, Skype üzerinden görüntülü ve sesli olarak mülakatlar gerçekleştirilir ve Almanca sözlü yabancı dil sorularına verilen cevaplar dikkate alınarak yapılır.

Almanya kampına katılan öğrencilerimiz farklı bir kültürü tanıma ve hedef dilde kendilerini geliştirme fırsatı bulurlar. Yüzme, kano, rafting, dans, fotoğrafçılık, şehir gezisi gibi birçok aktiviteyle eğlenceli zaman geçirme fırsatı elde ederler.

3. Üç haftalık Yaz kampları: Her yıl TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi sınavla belirlenen iki öğrenciyi tam burslu olarak 3 haftalık yaz kampına göndermektedir.

4. “Umwelt baut Brücken” (Çevrecilikle Kurulan Köprüler) ve Değişim Programları:

5. Almanca Gazete: “Die Welt der Sprachen”

Her dönem öğrencilerimiz tarafından çok emek harcanılarak hazırlanan hedef dildeki gazetemiz, güncel okul ve dünya haberlerini yayımlamaktadır. Aşağıdaki linkten tüm sayılara ulaşabilirsiniz.