Haberler

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde “Kadınlık Durumu” Konulu Söyleşi Düzenlendi

Lise Kısmı TED Tarafsız Kulübü tarafından, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle okulumuza davet edilen TEDÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zuhal Yeşilyurt Gündüz, idari bina konferans salonunda öğrencilerimizle “Kadınlık Durumu” konulu bir söyleşi yaptı.

Sözlerine “erkek olmak” ve “kadın olmak” kavramlarını sorgulatarak başlayan Prof. Dr. Gündüz, bu iki kavram arasındaki farklılıkların biyolojik olmaktan çok sosyolojik olduğunun altını çizdi. “Neyin erkeksi olduğu, neyin kadınsı olduğu, erkeklerin ya da kadınların nasıl davranmaları gerektiğine dair beklentiler, tamamen toplumların etkisi altındadır, toplumdan topluma değişir” dedikten sonra kadınlar ve erkekler arasındaki farklılıkların ve hiyerarşilerin sosyal boyutu olarak tanımladığı toplumsal cinsiyetten bahsetti.

Dünyada cinsiyet eşitsizlikleri, Türkiye’de kadına yönelik şiddet ve kadın vizyonu, beden tahakkümü hakkında bilgi verdi. Kadına yönelik şiddetle ilgili basında yer alan başlıklardan çarpıcı örnekler sunan konuğumuz, Türkiye’de kadın kıyımını “Erkeklerin sevgisi her gün üç kadın öldürüyor” sözleriyle özetledi. Feminist hareketin tarihçesine değindi, kadınların yıllar yılı hangi alan olursa olsun görmezden gelindiğini, yok sayıldığını ifade etti.

Prof. Dr. Zuhal Yeşilyurt Gündüz, sözlerini “Hep beraber daha “Kadın bir Türkiye” ve daha “Kadın bir dünya” için mücadele edelim” mesajı ile sonlandırdı.