Logo
Bu sayfayı yazdır

TEDÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Tarımcılar Gençlerle Söyleşti

TEDÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Tarımcılar Gençlerle Söyleşti

TEDÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Tarımcılar, Lise Kısmı Öğrenci Yönetim Kurulumuzun daveti üzerine 19 Şubat’ta okulumuza konuk oldu. Amfi tiyatroda 12. sınıf öğrencilerimizle bir araya gelen Prof. Dr. Tarımcılar, 24 gün sonra girecekleri YGS öncesinde gençlere güven aşıladı, meslekler ve gerekli yetkinliklerle ilgili gelecek projeksiyonu yaparak onlara yeni bakış açıları kazandırdı.

Söyleşi öncesinde Cold Play grubunun “Hymn for the Weekend” adlı klibini izleten Rektör Tarımcılar, on kişilik bir beyin takımıyla üretilen kliple ilgili bazı ilginç bilgiler paylaşarak, bu takımın sanat, bilim, teknoloji, uluslararası ilişkiler, halkla ilişkiler, takım çalışması, vizyon ve inovasyon gibi yetkinlileri bilen, yapabilen insanlar olduğunu belirtti. Bu örnekten yola çıkarak söyleşi çerçevesinde 21. yüzyılın liderlerinin ve ürün yaratıcılarının sahip olması gereken yetkinlikleri anlattı.

21. yüzyılda kariyer alanında çok belirsizlikler bulunduğunu söyleyerek “Hani büyük kararlar veriyorsunuz ya şimdi “Ben elektronik mühendisi olmak istiyorum, ben doktor olmak istiyorum, ben ekonomist olmak istiyorum” diye. O kadar çok şey olacak ki önümüzdeki 5-10 sene içinde. Bütün bu kararların o kadar da önemli olmadığını göreceksiniz.” dedi. LinkedIn’de en çok aranan işlere bakıldığında hiç birinin on sene önce olmadığını kaydeden Prof. Dr. Tarımcılar, “On sene sonra sizin nasıl işlerde çalışacağınızı ne siz, ne ben biliyorum” yorumunu yaptı.

Aslında istatistikçi olduğundan ve son zamanlarda çok büyük datalarla çalıştığından da bahsederek öğrencilerimize 1800’lerden günümüze dünya ve Türkiye’deki yaşam beklentisi ve gayri safi milli hasıla hesaplamalarını bir sunum üzerinde gösterdi. Yaşam süresi uzadığı için anne-babaları gibi 55 yaşında emekli olmayacaklarını, 75 yaşında emekli olup 20-25 yıl da emeklilik yaşayacaklarını anlatarak, çok iş değiştireceklerini ve bu nedenle bir mesleği öğrenmekle yetinmeyip üniversite eğitimi sırasında beceri ve yetkinliklerin de ilerlemeleri gerektiğini öğütledi.  Söyleşi çerçevesinde bu yetkinlikleri üç grupta toplayarak açıkladı:

-          Öğrenme ve inovasyon yetkinlikleri: Yaratıcılık, iletişim, işbirliği, eleştirel düşünme, sorgulama, problem çözme, entelektüel merak, öğrenme isteği ve becerisi.

-          Bilgi, medya ve teknoloji yetkinlikleri: Bilgi, medya ve teknoloji okur-yazarlığı.

-          Yaşam ve kariyer yetkinlikleri: Esneklik ve uyum sağlama, özgüven ve inisiyatif alma, liderlik ve sorumluluk alma.

Liberal eğitim yaklaşımını benimseyen TEDÜ’de gençlerin yalnızca fakülte seçimi yaparak en az bir sene bölüm kararı vermeden kendi içinde zaman geçirmelerini sağladıklarını, yatay geçişi kolaylaştırdıklarını ve bu süreçte beceri ve yetkinliklerinin farkına varmalarının amaçlandığını anlattı.

Sunumunda kullandığı yansıların köşesinde siyah kurdele kullanarak 17 Şubat’ta yaşadığımız terör saldırısına dikkat çeken TEDÜ Rektörü gençlere, “Çok çözülecek problem var. Benim neslim çözemedi bunu. Biz aldığımızdan daha kötü bir demokrasi teslim ediyoruz size. Mahallenizdeki çukura da çözüm bulacaksınız, teröre de çözüm bulacaksınız.” diyerek aldıkları iyi eğitim sayesinde öğrencilerimizin bu topluma daha çok şey vermeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Girecekleri YGS sınavında başarılar dileyen TEDÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Tarımcılar, söyleşinin sonunda öğrencilerimizin sorularını da içtenlikle yanıtladı.

 

Son DüzenlenmePazartesi, 22 Şubat 2016 10:11
TED Ankara Koleji Vakfı Okulları ,Taşpınar mah. 2800. cad. no:5 İncek, Gölbaşı Ankara | Telefon: 0312 5869000