Haberler

Türkiye’nin Kariyer Öncüleri Öğrencilerimizle Buluştu

Türkiye’nin Kariyer Öncüleri Öğrencilerimizle Buluştu

 

TEDÜ işbirliğiyle düzenlenen “Türkiye’nin Kariyer Öncüleri ile Sohbetler” yılın son haftalarında da devam etti. Farklı alanlarda çok değerli konuklar, kendi deneyimlerinden yola çıkarak öğrencilerimize iş hayatının inceliklerini anlattılar.

BARIŞ RUACAN - 27.11.2015

Akıllı makinalar için işlemci üreten Qualcomm’un Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan, öğrencilerimize teknolojinin nereye gittiğini, neler üzerinde çalıştıklarını anlattı ve sektörde devamlı yeni şeyler öğrenmenin zorunluluğuna değindi. Aslen inşaat mühendisi olan Ruacan, öğrencilere kariyer tercihlerini yaparken, neyi daha çok severlerse onu yapmalarını, kendilerine mentor (akıl hocası) bulmalarının önemini, TED gibi networkü geniş bir ailede olmalarının onlar için avantaj olduğunu söyledi. Türkiye’de kalifiye teknik eleman ve mühendis bulmakta zorlandıklarını, tecrübe açığı olduğunu, bir işte mutlaka uzmanlaşmaları gerektiğini söyleyen Ruacan, sadece işinin gerektirdiği kadarını yapanın değil, ekstra bir şey üreten kişilerin göze battığını ve fark yarattığını vurguladı. Nano teknoloji ile ilgilenmenin, ayrıca yabancı dil olarak Çince öğrenmenin ileride iyi bir fırsat olacağını, satış-pazarlama ve finans-muhasebeden birazda olsa anlamak gerektiğinin belirten Ruacan öğrencileriden gelen soruları da cevapladı.

GÜNGÖR URAS - 03.12.2015

Kariyer Öncüleri ile Sohbetler’de Aralık ayının ilk konuğu ekonomi yazarı, gazeteci Güngör Uras oldu. Kendini tanıtarak sohbetine başlayan Uras, konuşarak kendini ifade etmenin ve kişisel gelişmenin önemine değindi. Konuşurken karşındaki insanın gözüne bakılması, yüksek ses ile konuşulması, herkese anlatacak bir hikayeniz olması gerektiğini ifade etti. Bilgi birikiminin önemine, üniversite mezunu işsiz sayısının çok yükseldiğine, işe alacak kişilerde daha farklı özelliklere bakıldığına değindi. Öncelikle hangi işi yaparlarsa mutlu olacaklarına karar vermelerini, kendilerine getirisinin ne olacağını düşünmelerini, TED okullarında öğrenim gördükleri için çok şanslı olduklarını, aldıkları eğitimin kalitesini, TED isminin marka değerinin avantajlarını vurguladı.

Dünyada olup bitenleri takip etmek için mutlaka yabancı haber kaynaklarını okumanın ve dinlemenin çok önemli olduğunu belirtti. Gelişimleri için kültürün önemine, Ankara’da bu konuda avantajlı olduklarına, sergilere, operaya, konserlere gitmeleri gerektiğine değindi. Önümüzdeki dönemlerde hangi mesleklerin öne çıkılabileceğine, etraflarına bakarak boşlukları görmeleri, fark etmeleri ve o boşlukları doldurmaları gerektiğine değindi. 

ALİ OSMAN ÖZTÜRK - 10.12.2015

A Tasarım Mimarlık kurucusu Ali Osman Öztürk mimarlığı nasıl seçtiğini anlatarak sohbetine başladı. Mimarlık mesleğinin eski bir meslek olduğunu, özveri, sabır, merak gerektirdiğini ve bir yerlere gelmenin uzun yıllar aldığını vurguladı. Teknik sebeplerden dolayı görsel sunumunu yapamayan Öztürk, Norman Foster ve Ieoh Ming Pei gibi dünya çapında tanınmış mimarları örnek gösterdi. Türkiye’nin mimarlık konusunda geriden gelse bile günümüzde tasarımın çok geliştiğini söyledi.

Öğrencilerden gelen sorularla sohbetine devam eden Öztürk, binalardan farkında olmadan çok şey öğrenileceğini, içinde bulunduğumuz mekanların kişiyi şekillendireceğini, TED ve binası gibi geçmişi, tarihçesi olan yerlerin bir ruhları olduğunu anlattı. Y kuşağı gençlerinin sabırsız olduğunu, kişinin kendi kendini yetiştirdiğini, kendilerini dinlemeleri gerektiğini, teknolojinin çok geliştiğini, çizim yeteneğinin şart olmadığını, asıl olayın tasarım, yaratıcılık olduğunu söyleyen Öztürk, mimarlıktan mezun olan herkesin mimarlık yapmasının da şart olmadığını, ürün tarsarımı, cephe tasarımı, aydınlatma tasarımı, otomobil-yat tasarımı gibi her türlü dalda etkin olabileceklerini açıklayarak sohbetine son verdi.

HAKAN ÖZMAN 15.12.2015

GAMA’nın CEO’luğunu yapan Hakan Özman, firmasının Türkiye’de ve uluslararası yerlerde yaptığı işlerden bahsetti. Öğrencilere yirmili yaşlarının kendilerini keşfederek geçeceğini, sorumluluk almaya başlamaları gerektiğini, büyüdüklerini hissedeceklerini belirtti. İlgilerini çeken şeyleri bulmalarını, o konular hakkında çok okumalarını, okumanın ufuklarını açacağını söyledi. Kendisini de Makina Mühendisliği okumak isteyerek lisans eğitimine başladığını ama daha sonra işletme, finans derslerinin daha hoşuna giderek, bölüm değiştirdiğini anlattı.

Üniversitede meslek öğrenmeye çalışacaklarını, bu sırada bölüm dersleri dışında değişik dersler de almalarını, kendilerine hedefler koymaları gerektiğini, ne iş yaparlarsa yapsınlar o işi severek yapmalarını ve o işte değerli olmalarını tavsiye etti. Hayatta beklentilerinin değişeceğini, şartların değişeceğini, kendilerinin de değişeceğini ama bunların motivasyonlarını bozmaması gerektiğini, hayata küsmemelerini tembihledi. Kolej mezunu olarak büyük bir camianın içinde olduklarını, hayata 1-0 önde başladıklarını, ama bunun onlara sorumluluklar getirdiğini de belitti. 

 

Son DüzenlenmeÇarşamba, 06 Ocak 2016 10:31