Haberler

Prof. Dr. Orhan Ahıskal Okulumuzda Konferans-Resital Verdi

Prof. Dr. Orhan Ahıskal Okulumuzda Konferans-Resital Verdi 

 

Barok ve barok öncesi eserlerin otantik icra çalışmalarından çağdaş müziğin “avant-garde” eserlerine kadar çok geniş bir dağarcığa sahip olan, kuşağının en iyi kemancılarından biri olarak nitelendirilen Prof. Dr. Orhan Ahıskal, 9 Aralık 2015 tarihinde okulumuza konuk oldu. Lise Kısmı Organizasyon Kulübümüzün katkılarıyla idari bina konferans salonunda düzenlenen “Eğreti İnci, Kızıl Rahip ve Dört Mevsim” konulu konferans-resitale koro ve müzikal grubunda yer alan öğrencilerimiz dinleyici olarak katıldılar.

“Gençleri seviyorum ve sizin iyi yaşamlar yaşamanızı istiyorum. İyi yaşam derken herkesin tanımı farklı olabilir ama benim tanımımda iyi bir yaşamın içinde sanat olmak zorunda. Sanat bir eğitim işi.” diyen Ahıskal, yaklaşık bir sene önce “Düştüm Yola” adlı projeye başladığını ve 25 yıllık birikimini gittiği okullarda öğrencilerle paylaştığını belirtti. Projenin sanatsal ve eğitsel olmak üzere iki ayağı olduğunu anlatan Ahıskal, “Birinci ayağında tüm eski bestecilerin solo keman eserlerini çalıyorum. Ayrıca bestecileri, yeni eserler yazsınlar diye teşvik ediyorum. Geçen Nisan’da altı tane yeni eser yazıldı. Bunların ilk seslendirilişlerini yaptım. Bu işin sanatsal yanı. Eğitsel olarak da nereye gidersem gideyim, geçen sene Batman’dan İzmir’e kadar gittim, oradaki öğrencilerle de aynı burada olduğu gibi buluştuk ve bazı sunumlar yaptım. Bu sunumun bir adım olmasını istiyorum sizin için. Ben bir ipucu vereceğim, gerisi size kalacak.” dedi.

Sunum başlığını oluşturan “Eğreti İnci”nin barok müziğine, “Kızıl Rahip”in ise hem rahip hem de müzisyen olan Antonio Vivaldi’ye karşılık geldiğini anlattıktan sonra Vivaldi’nin Dört Mevsim’ini oluşturan bölüm tasvirlerini eşsiz keman yorumuyla öğrencilerimize aktaran Ahıskal, onlara unutamayacakları bir deneyim sundu. İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış temalarında, Vivaldi’nin notalar ve kemanın o günkü haliyle efektler yarattığını ve eserin bugünkü film ya da program müziği denilen türün atası sayılabileceğini belirtti.

“Hangi meslekten olursanız olun bir çalgı çalın. Böylece ruh sağlığınızı daha iyi koruyabileceğinizi düşünüyorum” diye öneride bulunan Prof. Dr. Ahıskal, sunumun sonunda öğrencilerimizin sorularına yer verdi ve onlarla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.