Haberler

Dünya Engelliler Günü’nde “Otizm ve Müzik” Konulu Konferans Düzenlendi

Dünya Engelliler Günü’nde “Otizm ve Müzik” Konulu Konferans Düzenlendi

Lise Kısmı TEDcs Topluluğumuz, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde “Otizm ve Müzik” konulu bir konferans düzenledi. Sanatçı Ersan Petekkaya ve Otizm Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Saygı tarafından verilen konferansta eğitimin her engeli aşabileceği vurgulandı.

Yaklaşık 18 yıldır otizmli çocuklara müzik eğitimi veren Ersan Petekkaya, bu süreç zarfındaki deneyimlerini ve otizmli bireylerin sosyal yaşamına müziğin nasıl etki ettiğini anlattı. “Doğru ellerde ve doğru çevrede olursanız eğitimle başarıyı yakalamak mümkün” diyen Petekkaya, okullarda otizmli çocukları eğitmek için yeterli alt yapı olmamasından yakındı ve özel sınıfların açılması için okul yöneticilerine çok iş düştüğünü belirtti.

Aynı zamanda otizmli bir çocuk sahibi olan Otizm Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Saygı ise bir anne gözünden otizmle yaşamı anlattı. “Otizm demek bir anne için çocuğuyla bire bir yapışık olarak gezmek, belki evden hiç çıkmamak demek” diyen Saygı, otizmle ilgili her problemin çok büyük olduğunu ancak eğitimle aşılamayacak engel bulunmadığını ifade etti. Öğrencilerimize bazı istatistikler de veren Saygı, 1975 yılında 5000’de 1 kişi otizmliyken 2014’e geldiğimizde bu sayının 68’de 1 kişiye denk geldiğinin altını çizerek, “Eğer önlem alınmazsa yakında herkes otizmli olacak” dedi. Kızı Selin’in gelişimini gösteren bir video’yu da öğrencilerimizle paylaşan Saygı, eğitimle ne kadar yol alınabileceği konusunda da öğrencilerimize ışık tuttu.

Konferans, Ersan Petekkaya’nın öğrencilerinden Esra Nazlı Doğan’ın piyano dinletisi ve güzel sesi ile söylediği bir şarkı ile son buldu.