Haberler

Türkiye’nin Kariyer Öncüleri İle Sohbetler – Murat Salim Esenli

Kariyer Öncüleri ile sohbetlerimizde bu haftanın ikinci konuğu T.C. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Büyükelçi Murat Salim Esenli oldu. TED Ankara Koleji’nden mezuniyetinden yıllar sonra yeniden bu binada olmanın kendisini çok mutlu ettiğini belirten Esenli, Konfiçyüs’ün “Sevdiğiniz işi yapın, böylece bir gün bile çalışmak zorunda kalmazsınız.” sözü ile başladı ve kariyerine nasıl yön verdiğini açıkladı.

Öğrencilerden gelen sorularla devam eden Esenli, kendisini diplomasiye iten sebepleri, diplomatlık mesleğinin detaylarını, Dışişleri Bakanlığı’nda kariyer olanaklarını anlattı. Diplomat olmanın hem zorluklarını, hem de güzel yanlarını vurguladı. Bakanlığın değişen yapısıyla birlikte lisans eğitimini başka bir alanda tamamladıktan sonra, yüksek lisansını Uluslararası İlişkiler alanında yapanların da başvurularının değerlendirilmeye alındığını belirtti. Esenli, ayrıca, Uluslararası İlişkiler eğitimi alanların Dışişleri Bakanlığı dışında çalışabilecekleri yerler arasında, çeşitli uluslararası firmaların, yabancı ülkelerin Türkiye’deki elçiliklerinin, düşünce kuruluşlarının bulunduğundan söz etti.

Erasmus programlarının Dışişleri Bakanlığı açısından önemli olduğunu, Avrupa Birliği konularını iyi bilmelerini, hangi branşı seçerlerse seçsinler, okulda aldıkları eğitimlerin ilerki yıllarda mutlaka işlerine yarayacağını, his ve mantık dengelerini kariyer seçiminde hiç bir zaman kaybetmemelerini, perspektiflerini geniş tutmalarını önerdi. Diplomat olmak isteyenlere hep sabırlı, takip eden, sorgulayan ve mutlaka önyargısız olmaları gerektiğini söyledi. Türkiye için parlak bir gelecek gördüğünü belirten Esenli öğrenciler ile iletişim adresini paylaşarak sohbetine son verdi.

 
Son DüzenlenmePazartesi, 23 Kasım 2015 14:21