Haberler

Öğrencilerimiz 7.Sınıf Bilim Uygulamaları Dersinde Bilinçli İlaç Kullanımı Konulu Konferansı Dinlediler

Ortaokul 7.sınıf öğrencilerimize Bilim Uygulamaları dersinde Okul Doktorumuz Serpil Gül tarafından "Bilinçli İlaç Kullanımı" konusunda bir konferans verildi.

Dr. Serpil Gül tarafından 19 Kasım 2015 tarihinde aşırı ilaç tüketimi ve gereksiz antibiyotik kullanımı konusunda bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen konferansta “Bilinçli İlaç Kullanımı” için neler yapılması gerektiğini anlattı.

 “Bilinçli İlaç Kullanımı”nın kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine uygun ilaca, uygun süre ve dozda, en düşük maliyette ve kolayca ulaşabilmeleri olarak tanımlandığını ifade etti.

Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımının çeşitli sorunlara neden olduğunu belirten Dr. Serpil Gül, bu sorunları şöyle sıraladı:

-        Hastalık ve ölüm oranlarında artış

-        İlaçların yan etkilerinin artması

-        Kaynakların yanlış tüketilmesi ile temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması

-        Acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması.

Antibiyotiklerin yanlış nedenlerle ve doğru olmayan biçimde kullanılmasının bakterilerin, tedavilere karşı direnç göstermesine neden olduğunun altını çizen Dr. Gül, antibiyotik kullanırken, en uygun yoldan, etkin dozda, uygun aralıklarla ve uygun süreyle alınmasına dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı.