Haberler

8.Sınıf Seçmeli Görsel Sanatlar Öğrencileri "20 Kasım Çocuk Hakları Gününü" Kavramsal Sanat Çalışması İle Yorumladılar

BİLDİRİ

“Y O K L A M A”

Biz, 8. Sınıf Seçmeli Görsel Sanatlar Dersi öğrencileri olarak, “ Y O K L A M A” ismini verdiğimiz bu kavramsal sanat çalışmamızı, güncel sanat diliyle anlatmak istedik. Güncel sanat dili diyerek neyi kastediyoruz? Öncelikle buradan başlayalım isterseniz 

Akademisyen/küratör Marcus Graf, kavramsal sanatı anlattığı yazısının başlığını “Ruhu özgürleştirmek için kalbin derinliklerine inmek” olarak koymuş.

Sanat sadece güzeli anlatmak zorunda değildir, güzel yapılmış olmak zorunda da değildir. Güzel düşünülmüş olması kendi başına harikadır. Kısacası,  fikirler ön plandadır. Sanat çalışmamızda yaptığımız gibi gerçekten güzel olan ve bakılası görünürlükte olan aslında fikirlerimiz ve fikirlerimizi sunma biçimlerimizdir. Bizler de bizi geleneksel sanatta sınırlayan biçimsel kuralları değiştirerek kavramsal sanat (fikir sanatı) yapmaya çalıştık. Şeyma Tüzül Öz rehberliğinde üç bölümden oluşan Y O K L A M A isimli kavramsal sanat çalışmamızı oluşturduk ve şimdi sizlerle paylaşıyoruz.

Rotamızı 20 Kasım’a çevirdik. 20 Kasım Çocuk Hakları Günü. Konumuza dair farkındalık yaratmak için üç haftalık süre boyunca sanat yolculuğuna çıktık. Çalışmayı yaparken, fazlaca kırılgan bir yapıya sahip ve çok derin olan bu konuyu nasıl işleyeceğimiz konusunda birbirimizi sıklıkla uyardık. 

Bildiğiniz gibi okullarda her ders yoklama yapılır. Çalışmamızın ismini buradan aldık ve güncel sanat çalışmamızın ismi yaptık “Y O K L A M A”

Y O K L A M A isimli çalışmamızda fotoğraflardan çıkarılmış çocuklarla, eğitim ve öğretim hakkı, oyun oynama hakkı yani çocuk olma hakkı ellerinden alınmış çocuklara dikkat çekmek istedik. Zorla ya da yaşam şartları nedeniyle okullarından alınan ve çeşitli işlerde çalıştırılan çocuklar… Bazı coğrafyalarda cinsiyet ayrımcılığına uğrayarak okullarından uzaklaştırılan kız çocukları da benzer sebeplerle eğitim ve öğretim haklarından mahrum kalmaktalar. 

İşte bizler onların sesi olarak, çalışmamızı Ç O C U K   O L M A  H A K K I  ellerinden alınmış çocuklara ithaf ediyoruz.

KÜNYE BİLGİLERİ:

  • “Zorbalık Yapma” isimli bölüm

12 adet 50 X 35 cm renkli karton üzerine portre- kolaj

Plastik şeffaf yüzey üzerine yazı.

  • “Y O K L A M A” isimli bölüm

24 adet fotoğraf üzerine müdahale.

100 X 120 cm maket kartonu üzerine kolaj düzenleme.

  • “Umut”

8 adet karton üzerine suluboya kolaj düzenleme.

Derin AKTAŞ 8/G
Eflin DÜVENCİ 8/G
Işık Defne ŞAHİN 8/G
Ateş Toprak AKSU 8/G
Lara KARAMÜRSEL 8/H
Ecenaz FİDANCI 8/H
Ayça BERBEROĞLU 8/İ
Ela TOPAL 8/İ
Gözde ZOR 8/İ
İpek Melis AYGAN 8/İ
Mevsim ÖZKAN 8/J
Selin ERTEM 8/J
Duru YEGEN 8/K
Ayşe Beren TOPRAK 8/K 
Defne Naz ÇAKIR 8/K
Elvin GÜNGÖR 8/L
İrem TAN 8/L
Şeyma TÜZÜL ÖZ /  1 No’lu Atölye

CONTEMPORARY ART / CONCEPTUAL ART

Bildiri: Bildirge

Son DüzenlenmePerşembe, 10 Mart 2022 11:03