Anaokulu Paylaşım Saatleri'nin Üçüncüsü "Sınırlar: Yanındayım, Güvendesin"

28 Şubat 2020 Cuma günü gerçekleştirilen Veli Paylaşım Saatleri’nin üçüncüsünde, Anaokulu Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Uzmanlarından Naz YALÇIN, “Sınırlar: Yanındayım, Güvendesin” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

paylasimsaati4

Sunumda anne baba tutumları, duygusal bağ kurmanın ve sınırların önemi, sınır koyma yöntemleri üzerinde duruldu.

Sağduyulu, şefkatli, net, olumlu bir aile ortamı yaratmak; sağlıklı sınırlar için vazgeçilmez bir gerekliliktir. Aile içinde kabul eden, anlayan ve anladığını davranışları ve sözleriyle yansıtan bir tutum sağlamak hedeflenmelidir.

Çocuklara sınır koyarken;

• Sıkmayacak kadar dar, imkan tanıyacak kadar geniş
  • İncitmeyecek kadar rahat, durduracak kadar net
  • Yormayacak kadar esnek, taviz vermeyecek kadar tutarlı bir çerçeve belirlemek önemlidir.

Sınır koyarken sözlerle verilen mesajları davranışlarla desteklemek çocuğa ve yetişkine daha güçlü ve güvende hissettirir.

Sınırlar, çocuğun yetişkinlik yolculuğuna katkı sağlayacak nitelikte olmalıdır. Çocuklara küçük yaştan itibaren yaşlarına uygun temel görevleri öğretmek ve bu görevleri günlük ritmin bir parçası haline getirmek önemlidir.

Önerilen Kaynaklar

• Anne Baba Sihri – Hedvig Montgomery