Haberler

Milliyet Eğitim Editörü ve Köşe Yazarı Abbas Güçlü “Üniversiteye Hazırlık Süreci” Konulu Söyleşi İçin Okulumuza Konuk Oldu

IMG 9427

Milliyet Eğitim Editörü ve Köşe Yazarı Abbas Güçlü “Üniversiteye Hazırlık Süreci” konulu söyleşi için 13 Şubat 2020 tarihinde Okulumuza konuk oldu. Lise öğrencilerimizle konferans salonunda bir araya gelen Abbas Güçlü, eğitim ve gençlik üzerine yoğunlaştığı gazetecilik deneyiminden yola çıkarak düşünce ve yaklaşımlarını bizlerle paylaştı.

    IMG 9443

Ülkemizde bugün 18 milyon öğrenci olduğunu, 2,5 milyonunun üniversite sınavında yarıştığını, üniversiteyi kazananların %65’inin bölüm değiştirdiğini, 3’te birinin ise üniversiteyi bıraktığını belirten Güçlü ülkemizde sınav odaklı eğitimin dışına çıkılmadığını vurguladı. Sınav şampiyonlarının hayatın içinde kaybolup gittiğini söyleyen Güçlü “Sınavı kazanmanın, sınav şampiyonu olmanın bedeli çok ağır. Sizi hayattan kopartıyorlar ve o kadar çok yoruluyorsunuz ki üniversiteyi bitirdikten sonra yeni bir mücadele için enerjiniz kalmıyor. Üniversite sınavı aynı maraton gibidir, önde gidenler sonlara doğru kaybolup gidiyor. Nefesini iyi ayarlayanlar, kondisyonunu iyi ayarlayanlar ise sonradan gelip yarışın en ön saflarına geçebiliyorlar. ODTÜ’ye girseniz ne olacak, Boğaziçine girseniz ne olacak? Dünyaya açıldığınız zaman üniversitenin  çok da fazla önemli olmadığını görüyorum. Ülkemizdeki şirketlerin tamamı çokuluslu evlilikler yaptı. Yani siz üniversiteden mezun olduktan sonra herhangi bir işe girmek için Almanya’dan, İtalya’dan, Fransa’dan mezun olan başka öğrencilerle yarışacaksınız. Yani eğitim çok önemlidir ama her şey değildir.” yorumunu yaptı.

IMG 9430    IMG 9455

Söyleşi sırasında öğrencilerimizin sorularına da yer veren Abbas Güçlü, “Sizin için ideal eğitim sistemi nasıl olmalı? sorusuna “İdeal eğitim sistemi bireye göre oluşturulmuş eğitim sistemidir. Benim önce sizi çok iyi tanımam, sizin hayallerinizi biliyor olmam, size yönelik bir eğitim modeli oluşturmam lazım. Hangi anne babaya sorsanız dünyanın en önemli, en değerli varlığı çocuklardır. Size o kadar büyük hedefler veriyoruz ki çocukluğunuzu, gençliğinizi yaşamayın diyoruz. Liselere giriş sınavında, üniversite sınavında çok başarılı oluyorsunuz ama işsiz kalıyorsunuz biliyor musunuz? En önemli konu dünyada insan gücü planlamasıdır. Biz insan gücü planlaması yapmadığımız için gençlerimizi heba ediyoruz.” cevabını verdi.

Gençlere Hedef belirlerken kendilerini bir yere sıkıştırmamayı, üniversite dışında kendilerini yetiştirmelerini öneren Güçlü, “ Dünyadaki bütün üniversiteler kapılarını sonuna kadar açmıştır, oralardan kendinizi çok iyi şekilde donatabilirsiniz. Hedefinizi belirleyin, kendimi o hedef doğrultusunda nasıl geliştirebilirim sorularına cevap arayın. Sanal ortamda her şey fazlasıyla var. Sosyal medyayı, dijital ortamı eğitim, öğretim ve kendi gelişiminiz için kullanırsanız ileride çok çok farklı noktalarda olabilirsiniz. Çünkü burada o altyapıyı alıyorsunuz, bu altyapı sizi çok farklı yerlere götürür.” dedi.Söyleşinin sonunda Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, günün anısına Abbas Güçlü’ye plaket sundu.

IMG 9459

Son DüzenlenmePerşembe, 13 Şubat 2020 14:06