Haberler

Dünya Felsefe Gününü Kutladık

WhatsApp Image 2019 11 28 at 15.31.41

27 Kasım 2019 tarihinde Lise Kısmı Felsefe Zümresi olarak Dünya Felsefe Günü kutlamalarında yapılan sunumlar ve bilgi yarışması ile öğrencilerimizin destekleri sayesinde günün anlam ve önemine farklı konu başlıkları ile değinildi. 

1. Sunum: 11 D Sınıfı öğrencileri 

“Sokrates’in gözüyle sosyal medyanın değerlendirilmesi”

Kaç kişi gerçekten kendini biliyor? Kaç kişi kendini bildiği gibi özgürce sosyal medyaya yansıtabiliyor? Kaç kişi gerçekten eğitim kavramının özünün ne olduğunun farkında? Yapılan sunumumuzda ilgili sorulara Sokratesçi bakış açısı ile yanıt arandı. Sosyal medya’nın doğru kullanılmasının vurgusunun yapıldığı etkinliğimizde, sorgulamanın ve doğuştan getirilen bilginin açığa çıkartılmasının önemi vurgulandı. Yine Sokratesçi düşünce ile ahlaklı olmanın önemine ve gerekliliğine değinilerek sosyal medyanın nasıl kullanılırsa Sokrates’in gözüyle anlamlı olacağı konularında aktarımlarda bulunuldu. 

2. Sunum: 11 C Sınıfı öğrencileri 

“1970’lerden günümüze şarkılardaki toplumsal ve felsefi mesajların analizi”

Felsefenin toplumsal yaşam üzerindeki eleştirel misyonu ve sanatla kesiştiği noktalarda kitleler üzerindeki etkisine vurgu yapmak üzere "1970'lerden günümüze dinlediğimiz şarkılardaki  toplumsal ve felsefi mesajlar" konulu etkinliğimizde John Lenon'dan Queen'e, Pink Floyd'dan Red Hot Chilli Peppers'a kadar birçok müzik devinin şarkıları analiz edilerek müziğin kitleleri düşünmeye sevk etme gücüne dikkat çekildi.  Müzik dinletimizle aktarılan konular desteklendi.

3. Sunum: 11 L Sınıfı öğrencileri

“Cumhuriyetin Prometheleri”

Sunumumuzda mitolojik bir hikayeden yola çıkılarak Prometheus ile Mustafa Kemal ATATÜRK ilişkilendirmesi kuruldu; mitolojide ateş ile temsil edilen bilimin, felsefenin, kültürün Türkiye Cumhuriyetindeki tohumlarını atan isimler tanıtıldı. ATATÜRK' ün "Sizleri birer kıvılcım olarak gönderiyorum, alevler olarak dönünüz" diye seslendiği promethelerin ülkenin aydınlanması uğruna yaptığı çalışmalar aktarıldı. 

4. Sunum: 11 Ü Sınıfı öğrencileri

“Çağlar boyunca güzellik kavramının kadın üzerinden değerlendirilmesi”

Sunumumuzda, “Güzellik nedir? Güzelliğin ölçütleri nelerdir? Kim, ne zaman, neye göre güzel olarak nitelendirilir?” soruları felsefi bir bakış açısı ile irdelendi. Güzellik algısı kadın güzelliği üzerinden ele alındı; dönemsel olarak değişen güzellik anlayışının değerlendirilmesi karşılaştırılmalı olarak aktarıldı.

5. Sunum: 11 S Sınıfı öğrencileri

“Matematik Felsefesi”

Matematif felsefesinin günümüzdeki en temel sorularından biri olan matematik keşif midir? Icat mıdır? Sorusu ve verilen yanıtlar farklı bakış açılarıyla sorgulandı ve matematiğin dünyasına felsefi bir gözle bakarak, yöntemleri ayrı olan bu iki disiplinin tarihin sayfalarında birbirlerinden hiç kopmadıklarının vurgusu yapıldı.

Bilgi yarışması: 11 B Sınıfı öğrencileri

“Düşün ve Sorgula” Felsefe bilgi yarışması

Felsefe dersinde öğrenilen kazanımlar doğrultusunda; Filozoflar-Genel Kültür- Siyaset Felsefesi- Din Felsefesi- Varlık ve Bilim Felsefesi kategorilerinde hazırlanan soruları 3 ayrı yarışmacı grubu doğru yanıtlayabilmek için mücadele verdiler. Düşündüler, sorguladılar ve cevap verdiler. Yarışmacılar ve onları izlemeye gelen öğrencilerimiz keyifli anlar yaşadılar. Yarışmanın galibi olan 11 V sınıfını temsil eden öğrenciler ödüllerini alırken haklı bir gurur yaşadılar. Tüm yarışmacılarımızı tebrik ediyoruz.

Son DüzenlenmePerşembe, 28 Kasım 2019 15:18