Logo
Bu sayfayı yazdır

Amblemimizdeki Yıldızlardan Nafi Atuf KANSU’nun Cumhuriyet Aydını Torunları Okulumuza Konuk Oldu

Amblemimizdeki Yıldızlardan Nafi Atuf KANSU’nun Cumhuriyet Aydını Torunları Okulumuza Konuk Oldu

IMG 7442

Cumhuriyetimizin ve Türk Maarif Cemiyeti’nin kurucularından, amblemimizdeki beş yıldızdan biri Nafi Atuf KANSU’nun Okulumuzdan çeşitli dönemlerde mezun olmuş, her biri Cumhuriyet aydını olan torunları Metin KANSU, Prof. Dr. Bahar GÖKLER, Işık KANSU, Prof. Dr. Emin KANSU, Prof. Dr. Aydan KANSU TANCA ve Prof. Dr. Aykut KANSU’yu 7 Kasım 2019 tarihinde Okulumuzda ağırlamanın onurunu yaşadık.

“TED Ankara Koleji Mezunu Olmak Farkındalık ve Sorumluluk Gerektirir” konulu söyleşi için lise öğrencilerimizle konferans salonunda bir araya gelen KANSU Ailesi, merhum Nafi Atuf KANSU’nun eğitime yaptığı katkılardan, TED Ankara Koleji’nde öğrenim görmenin ayrıcalığından ve meslek yaşamlarından bahsederek TED Ankara Kolejli olmanın taşıdığı değerleri kuşaktan kuşağa aktardılar.

İlk konuşmacımız Koç Holding bünyesinde uzun yıllar üst düzey yöneticilik yapmış olan Metin Atuf KANSU oldu. 2008 yılında emekli olduktan sonra tarih ve aile değerleri ile ilgilenmeye başladığını ve Osmanlıca öğrendiğini söyleyen Metin A. KANSU, dedesi Nafi Atuf KANSU’dan kalan belgeleri incelediğini belirtti ve öğrencilerimize Türk Maarif Cemiyeti’nin kuruluşunu anlattı.

Çocuk ve ergen ruh sağlığı alanındaki değerli çalışmaları ile tanıdığımız Prof. Dr. Bahar GÖKLER, bu ailesel buluşmanın kendilerini onurlandırdığını ifade ederek “Bir ailenin kendi içindeki değerlerden birşeyler alıp, kendisiyle ve birbirleriyle birlikte bunu sürdürebilmeleri, yaşatabilmeleri ve bunları bir değer olarak görüp gençlere aktarabilmelerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. 40 yılı aşkın süredir çocuk ve ergenlerle çalıştığını belirten GÖKLER, insanın kimlik gelişiminin ve kendini oluşturma sürecinin hem sancılı hem de değerli bir süreç olduğunu, ergenlerle çalışmanın insanı anlamada önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı, gazeteci Işık KANSU, kişiliğini etkileyen unsurlardan bahsettiği konuşmasında dedesinin Kurtuluş Savaşı başladıktan hemen sonra Kuva-yi Milliye’ye katıldığını, hem eğitimci hem siyaset adamı olarak önemli görevler üstlendiğini ve Kuva-yi Milliye’nin sesi olan Hakimiyet-i Milliye gazetesinin de ilk yazı işleri müdürü olduğunu anlatarak “Sanırım kuşak aşkınlığı böyle bir şey. Eğer gazeteci olduysam dedemden bir parça bende var” dedi. Türk Eğitim Derneği Ankara Koleji’nin Kuva-yi Milliye’nin, Cumhuriyet’in kurucularınının kurduğu bir okul olduğunu  vurgulayarak, okulumuzda aldığı eğitimin önemine değindi.

Kanser alanındaki başarılı çalışmaları ile tanınan, TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi Prof. Dr. Emin KANSU, “İlkokul eğitimi bütün eğitimin temelidir.” diyerek ilkokul öğretmeni Ragıba Kangal’dan bahsetti ve İngilizce eğitimini 1960’larda İngiliz hocalardan aldıklarını anlattı. TED Ankara Koleji’ni eğitim ilkeleri en sağlam okul olarak niteleyen Prof. Dr. KANSU, amblemimizdeki meşalenin de eğitimi simgelediğini vurguladı.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi olan Prof. Dr. Aydan KANSU TANCA, okul yıllarında matematiği çok sevdiğini belirterek öğrencilerimize, ufkunu açan Matematik öğretmenleri Peter Fraser ve Mehmet Pojon’dan bahsetti. Üniversite sınavında ilk sıraya matematik yerine tıp fakültesini yazdığını ve bunda amcası Ceyhun Atuf Kansu’nun etkisi olduğunu anlattı.

KANSU Ailesinden son konuşmacımız siyaset ve uluslararası ilişkiler alanında ülkemizin uluslararası platformlarda yer bulmasını sağlayan isimlerden biri olan Prof. Dr. Aykut KANSU oldu. 30 yılı aşkın akademik hayatında öğrencilerine okuduklarını olduğu gibi kabul etmemeyi öğretmeye çalıştığını ve bunda da başarılı olduğunu düşündüğünü belirten Prof. Dr. Aykut KANSU, moderatör öğrencimizin toplumu bilimi ve demokratik yapımızı ileri götürecek adımlarda eğitimin rolü ve işlevinin ne olduğu sorusuna “Eğitimin en önemli sorunu insana düşünmemeyi öğretmek. Bu çok paradoksal bir konu. Bazı insanlar eğitimden düşünmemeyi anlayor, bazıları ise asıl anlaşılması gerekeni anlıyor. Bu anlaşılması gerekeni anlamak için de özgür bir siyasal yaşantının olması bence ön şart” cevabını verdi.

Söyleşinin ardından KANSU Ailesi Genel Müdürümüz Sevinç ATABAY, Lise Müdürümüz Sedef ERYURT ve Türk Dili ve Edebiyatı Zümre Başkanımız Fatma SEVER eşliğinde Okulumuzdaki teknoloji alanlarını, Spor ve Sanat Merkezimizi ve Okul Müzemizi gezdiler.

TED Ankara Koleji Vakfı Okulları ,Taşpınar mah. 2800. cad. no:5 İncek, Gölbaşı Ankara | Telefon: 0312 5869000