Haberler

Yazar Azra Kohen Okulumuza Konuk Oldu

Fi, Çi, Pi, Aeden ve Gör Beni kitaplarının yazarı Azra Kohen, 9 Mayıs 2019 tarihinde Lise Kısmımıza konuk oldu. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında konferans salonunda gerçekleştirilen söyleşide, Azra Kohen gençlere “antisosyal kişilik bozukluğu” hakkında bilgi vererek, beynimiz, problem çözme biçimlerimiz, duygularımız, kadın ve erkeğin biyokimyası, anne sevgisinin beyin gelişimindeki önemine değindi ve toplum sağlığımız için hayvan hakları yasasının bir an önce çıkması gerektiğini vurguladı.

Kendinizi öğrenmeye adayın, çünkü bilgi insanın zihnine girdiğinde ve düşüncelerinize ve aynı şekilde davranışlarınıza yansıdığında çok ciddi bir renk katıyor.

Lise Kısmı konferans salonunda öğrencilerimizle buluşan Kohen, öğrenmeye adanmış birisi olduğunu vurgulayarak  “Öğrenmeye adandığınızda nedense dışarı daha çok renkli gözüküyorsunuz. Size de tavsiye ederim, kendinizi öğrenmeye adayın, çünkü bilgi insanın zihnine girdiğinde ve düşüncelerinize ve aynı şekilde davranışlarınıza yansıdığında çok ciddi bir renk katıyor. Bu rengi giyinerek toplumda var olmak bence hayatı çok heyecanlı ve aynı zamanda yaşanır kılıyor.” dedi.

Antisosyal kişilik bozukluğundan bahseden yazar, insan beyninin beyin sapı, orta beyin ve üst beyin dediğimiz neokorteksten oluştuğunu şu cümlelerle ifade etti: “Bizim beyin sapımız sürüngenlerinkiyle aynı. Otomatik verdiğimiz bütün refleksleri kontrol ediyor, kaçmamız gereken ya da savaşmamız gereken durumlarda bizi yönlendiren yer beyin sapı. Hayatta kalmamızı sağlayan merkez burası. Orta beyin bütün duygularımızın oluştuğu yer. Hissettiğimiz her şey kimyasal reaksiyon. Antisosyal kişilik bozukluğu olan sosyopati ve psikopatinin ortak yanı ikisinde de orta beyin bozukluğu vardır. Orta beyin iyi çalışmıyorsa, iyi duygu üretmiyorsa o zaman kişi en kıymetli, kendisini toplumla eşdeğer görebileceği, bağlılık hissedeceği duyguları asla üretemez. Neokorteks en üst beyin, bize gökyüzüne bakıp ben aya gitmek istiyorum dedirten yer.”

Toplumda “beyin sapı insanı” ve “korteks insanı” olmak üzere iki tip insan olduğunu belirten yazar, beyin sapı insanının problemi saldır ya da eğil, kaç davranışı ile çözdüğünü, korteksi gelişmiş insanın ise beyin sapını ve orta beyini de kapsayan bir mekanizması olduğunu, problemi herkes için en verimli olacak şekilde çözdüğünü ifade etti.  

Dünyayı anneler kurtaracak

“Dünyayı anneler kurtaracak” diyen Azra Kohen, bu düşüncesini anne sevgisi görmüş sağlıklı bir beyin ile ihmal edilmiş bir çocuk beynini karşılaştırarak açıkladı. Anne sevgisi görmüş sağlıklı bir çocuk beyninin zeka, sosyal beceri ve empati kurma konusunda gelişme kabiliyeti yüksek olduğunu, İhmal edilmiş çocuk beyninin ise bağımlı kişilik bozukluğu, madde bağımlılığı, bedensel sağlık problemleri ve şiddet eğiliminin yüksek olması gibi sorunlara sahip olduğunu dile getirdi.

Şiddetten uzak bir toplum için hayvan hakları yasasının çıkmasının şart olduğunu vurgulayan Azra Kohen, öğrencilerimizen bu yasanın çıkması yönünde sosyal medyadan destek vermelerini istedi.

Düşünce ve yaklaşımları ile öğrencilerimizin ufkunu açan Azra Kohen söyleşinin sonunda kitaplarını imzaladı.

Son DüzenlenmePerşembe, 09 Mayıs 2019 15:49