Türkçe Eğitim ve Çocuk Edebiyatı Kurultayı’na Katıldık

TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi öğrencileri Türk Dili ve Edebiyatı Edebiyat Bölüm Başkanı Fatma SEVER ve öğretmenlerimizden; Halil Koç, Işıl Çırakoğlu, Zühal Baloğlu, Emine Taş ve Abdullah Şahin ile birlikte  Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sayın Sedat SEVER’e Armağan olarak düzenlenen Türkçe Eğitim ve Çocuk Edebiyatı Kurultayı’na ATAUM’da katıldık. Kurultayın açılışında sırasıyla Kurultay Düzenleme Kurulu adına Prof. Dr. Sayın Cahit KAVCAR, ÇOGEM Kurucu Müdürü Prof. Dr. Sayın Sedat SEVER, Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Fatma HAZIR BIKMAZ, yazar Sayın Gülten DAYIOĞLU ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Erken İBİŞ konuşmalarını yaptılar. Bu Kurultay yer alan çeşitli oturumlarda, Bilim dilinin ne olduğundan, bir dilin nasıl bilim dili olduğundan, bu bağlamda Türkçe’nin nerede bulunduğundan, Türkçe’nin sahip olduğu matematiksel pürüzsüzlükten, Anadilimizin nasıl bir felsefe ve bilim dili olabileceğinden, Türkçe’nin yapısal özellikleri ve zengin filolojik altyapısından, dili sadeleştirerek Türkçemizi korumanın öneminden söz edildi.

Anlatılanların sıkıca kavranarak, önce kendi hayatımıza ardından bizden sonraki nesillerin zihnine yerleştirilmesi, değerli akademisyenlerin açıkladığı gibi hayati önem taşımaktadır.Dilimizin geliştirilerek korunması şartıyla Türk Ekonomisi 2035 senesine kadar dünyanın en gelişmiş on ekonomisi içerisine girecektir. Dilin korunması, kültürün ve milli benliğin korunmasıdır ki bu da Türkçe gibi son derece zengin ve işlevsel bir dilin toplumumuzu ne kadar ileri taşıyacağını açıkça işaret etmektedir. Anlatılanlar faydalı olduğu kadar etkileyiciydi de. Türkçemizin tarih içinde gerek yabancı güçlerce gerek iktidar sahiplerince nasıl bozulmaya çalışıldığı saygıdeğer akademisyenlerce ele alındı. Bizlere bilginin ötesinde şeyler katan, yeni ufuklar açan ve adeta yaşantımızın genel çerçevesi için bir kılavuz niteliğinde olan bu katılımımız eminim ki hepimizin aklına mıh gibi çakılacaktır. Anlatılan her şey unutulsa da Sayın KÖKSAL’ın konuşmasındaki Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK ile ilgili kısımda akıtılan gözyaşları kimsenin aklından çıkmayacaktır, diye düşünüyoruz.

KURULTAYA KATILAN ÖĞRENCİLER ADINA MERT ATA UZBİLEK

Son DüzenlenmeSalı, 30 Nisan 2019 15:10