Haberler

ODTÜ-CERN Uluslararası Masterclass Parçacık Fiziği Eğitimine Katıldık

Lise öğrencilerimiz Ateş Fettahoğlu ve Doğa Bekem Aksu,2 Nisan 2019 tarihindeODTÜ’de gerçekleştirilen “CERNInternational Masterclass” etkinliğine Fizik öğretmenlerimizden Çiğdem Alvan’ın rehberliğinde katıldılar.

Her yıl kırka yakın ülkeden yaklaşık 10.000 lise öğrencisi çeşitli üniversite veya araştırma merkezlerinde bir araya gelerek bir günlük çalışma gerçekleştirmektedirler. 

Bu yıl ODTÜ’nün ev sahipliği yaptığı etkinlikte öğrencilerimiz önce Prof. Dr. Altuğ Özpineci, Prof. Dr. M. Bilge Demirköz ve Dr. Emre Yüce’den parçacık fiziği ve bu alandaki temel araştırma yöntemleri üzerine dersler aldılar. Daha sonra CERN’deki Atlas detektöründen gelen güncel veriyi analiz ederek parçacıkların tanımlanmasına katkıda bulundular. Günün sonunda katılımcılar sonuçlarını karşılaştırmak ve tartışmak için video konferansında bir araya geldiler. CERN ile kurulan canlı bağlantıda, elde edilen veriyi grup adına Ateş Fettahoğlu paylaştı ve soruları cevapladı.

Gün boyunca öğrencilerimiz, uzay ve hızlandırıcı teknolojileri alanında Türkiye’nin hâlihazırdaki yetişmiş insan kaynağı olan ODTÜ-Saçılmalı Demet Hattı projesinde çalışan fizikçilerle ve ODTÜ Fizik ve mühendislik bölümlerinin öğrencileriyle sohbet etme şansı yakaladılar.

Çalışmaya katkıları ile göz dolduran ve katılım sertifikalarını Prof. Dr. M. Bilge Demirköz’den alan öğrencilerimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.