Logo
Bu sayfayı yazdır

Öğrencimiz Ateş Fettahoğlu Tasarladığı Nükleer Füzyon Reaktöründe Yıldız Oluşturdu

Öğrencimiz Ateş Fettahoğlu Tasarladığı Nükleer Füzyon Reaktöründe Yıldız Oluşturdu


12. sınıf öğrencimiz Ateş Fettahoğlu, okulun teknoloji üretim merkezi olan TEDNOKENT’te tasarımı ve yapımı kendine ait olan bir Nükleer Füzyon Reaktörü geliştirdi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Nükleer Bilim Enstitüsü’nden onaylı reaktör ile Türkiye’de ilk kez bir lisede plazma reaktöründe yıldız oluşturuldu.

TED Ankara Koleji Vakfı Yönetim Kurulu, geçtiğimiz yıl Ateş Fettahoğlu’nun lise düzeyinde öğretilen konuların çok ilerisinde olan bu projesine gerekli fon desteğini sağladı. Tamamen yerli üretim olan reaktörün parçaları Ostim’de bir tornada yaptırıldı. Yaklaşık iki yıl süren yapım ve deneme süreçlerinin ardından Nükleer Füzyon Reaktörü, 4 Mart 2019 tarihinde çalıştırılarak reaktörün içinde oluşan küçük yıldız, kameralar aracılığıyla gözlenebildi ve kayda alındı. Yetkili mercilerden güvenlik onay belgesi alan ancak okul bünyesinde güvenlik izni verilmediği için döteryum yerine içindeki havanın hızla iyonlaştırılması ile çalıştırılan sistemle mor bir güneş oluşturuldu.

Okulumuzun yönetici ve öğrencilerine TEDNOKENT’te projesini tanıtan öğrencimiz, nükleer füzyon reaktörü teknolojisinin uzayda ulaşımdan enerji üretimine kadar pek çok kullanım alanına sahip olduğunu, normalde 400 litrelik kimyasal yakıtla elde edilen enerjinin, reaktör söz konusu olduğunda bir kum tanesi kadar yakıtla elde edilebileceğini belirtti.

Projeye başından beri destek veren Genel Müdürümüz Sevinç Atabay ve Lise Müdürümüz Sedef Eryurt,  öğrencimizi başarısından dolayı kutlayarak, Okulumuzdan daha nice projelerin çıkacağının müjdesini verdiler.

Son DüzenlenmeSalı, 05 Mart 2019 10:17
TED Ankara Koleji Vakfı Okulları ,Taşpınar mah. 2800. cad. no:5 İncek, Gölbaşı Ankara | Telefon: 0312 5869000