Logo
Bu sayfayı yazdır

Ortaokulumuzda Kavramsal Sanat Çalışması

Ortaokulumuzda Kavramsal Sanat Çalışması

Ortaokul 8.Sınıf Seçmeli Görsel Sanatlar Dersi öğrencilerimizden oluşan kavramsal sanat atölyesi, “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.” isimli güncel sanat çalışmasını karışık teknikle hazırladılar ve kolej sokağında sergilediler.

Kavramsal Sanat terimi, 1960'larda artık kendilerini alışılageldik sanat eseri biçiminde göstermeyen sanat eserleri için kullanılmaya başlanmıştır. Fikir sanatı olarak da geçer.

Kavramsal sanatçılar, bir resim veya heykel yapmak üzere yola koyulup bu amaca yönelik fikirler üretmek yerine geleneksel yöntemlerin ve biçimlerin ötesinde düşünüp fikirlerini uygun malzemeler ile ifade etme amacı güderler. 

Kavramsal Sanat, en geniş anlamıyla sanatı kuramsal düzlemde çözümlemeyi, yapısını araştırmayı ve yeniden tanımlamayı amaçlayan bir sanattır.

“Bizler, 8. sınıf seçmeli görsel sanatlar öğrencileri olarak; kavramsal sanatı güncel sanata yaklaştırdık. Sanat artık güzel olmak zorunda değildi. Güzel düşünülmüş olmasıkendi başına harikaydı. Çalışmamızda da olduğu gibi gerçekten güzel olan aslında fikirlerimiz ve fikirlerimizi sunma biçimlerimizdir. Bizi sanatta sınırlayan geleneksel biçimsel kuralları değiştirdik. Bugün kimsenin henüz düşünmediği bir sanat fikri ile herkes güncel sanatın bir parçası olabilir. Öğretmenimiz Şeyma TÜZÜL ÖZ rehberliğinde büyük bir çaydanlık yaptık ve içine “bilgi”, “fikir” sözcüklerini yerleştirdik.

Çaydanlık; çay içmek, tiryakisi olmak kavramlarıyla birlikte anılır. “İyi demlenmiş çay” kavramından “demlenmek” “olmak” gibi düşünceler kılavuzumuz oldu. “Bilgi ve fikir sözcükleri, farklı alanlardaki farklı bilgileri ve fikirleri temsil etmekteler. Yerleştirmemizde çaydanlığın içinde birbirleri ile etkileşime giren bilgi sözcüğü evrilerek fikir sözcüğüne dönüşmekte. 

 “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.”

U. Mumcu

“Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.” isimli güncel sanatçalışması Karışık Teknik, Şubat 2019

Son DüzenlenmePazartesi, 25 Şubat 2019 09:17
TED Ankara Koleji Vakfı Okulları ,Taşpınar mah. 2800. cad. no:5 İncek, Gölbaşı Ankara | Telefon: 0312 5869000