Haberler

Yazar Sinan Sülün Dil Bayramı'nda Konuğumuz Oldu

Karahindiba adlı hikaye kitabıyla tanıdığımız yazar Sinan Sülün, Türk Dili ve Edebiyatı Zümremizin daveti üzerine 26 Eylül Dil Bayramı’nda konuğumuz oldu. Konferans salonunda öğrencilerimizle bir araya gelen yazar, “Dilin hayatımızdaki işlevi” üzerine gerçekleştirilen söyleşinin ardından, öğrencilerimiz için kitabını imzaladı, 12-C ve 11-U sınıfı öğrencileriyle atölye çalışması gerçekleştirdi.

Soru-cevap şeklinde gerçekleştirilen söyleşide bir öğrencimizin dillerin sürekli değişim içinde olmasından hareketle sorduğu “Türkçe’nin gidişatını nasıl buluyorsunuz?” sorusunu, “Türkçe dünyadaki en zengin dillerden birisidir.  Türk insanı dünyanın en romantik insanıdır ve bizim dilimizdeki en zengin olan sözcüklerden bazıları sevgi ve aşkla ilgilidir. Bunun dışında duygularla ilgilidir, hüzünle ilgilidir. Melankoliyle ilgilidir, dostlukla arkadaşlıkla ilgilidir. Türkçe çok zengin bir dildir ama şuan can çekişiyor.” şeklinde cevaplayan yazar, şirketlerde verdiği eğitimlerdeki gözlemlerinden de bahsetti. “Birisiyle bir toplantıya girin, kullandığı on sözcükten altısı yabancı.” diyerek dil kirliliğini eleştiren yazar, bu bağlamda sosyal medya dilini ve emoji kullanımını da değerlendirdi. Emojilerle iletişim kurarak hiyeroglif çağına geri döndüğümüzü ifade eden Sülün, “Emoji ile iş görüşmesi yapılacaksa tamam, emoji ile iletişimi sürdürelim ama emojili bir dünya yok. Emoji bizim eğlence biçimimiz.” dedi.

“Türkçe’yi bilmek ve iyi kullanmak zorundayız. Kendimizi ifade etmek için, iş bulabilmek için, aşkımızı söylemek için, iyi sunum yapmak için, proje grubunda yurt dışında proje sunmak için bizim dili en iyi şekilde kullanmamız lazım.” diyerek öğrencilerimize dilimizi iyi bilmemizin gerekliliğini anlatan konuğumuz, söyleşiye hikaye sanatının empati kurma ile ilişkisinden ve değişen okuma alışkanlıklarından söz ederek devam etti.

Söyleşi bitiminde isteyen öğrencilerimiz için kitaplarını imzalayan Sinan Sülün, ikinci ders saatinde “Karahindiba” kitabını inceleyen 12-C ve 11-U sınıf öğrencilerimizle “Doğaçlama Hikaye Yazma” üzerine keyifli ve verimli bir atölye çalışması gerçekleştirdi.

Son DüzenlenmeCumartesi, 29 Eylül 2018 16:42