Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Kurucu Başkanı Erdal Atıcı Okulumuza Konuk Oldu

Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Kurucu Başkanı Erdal Atıcı, 28 Nisan 2017 tarihinde okulumuza konuk oldu. İdari Bina Konferans Salonunda lise öğrencilerimizle bir araya gelen Atıcı, Mustafa Kemal Atatürk’ün gerçekleştirdiği eğitim devrimlerini, Köy Enstitüleri’nin kuruluşunu, felsefesini ve işleyiş yapısını anlattı.

Harf devrimini ve karma eğitimi uygulamaya koyan dönemin Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati’den sonra eğitim devrimini gerçekleştirecek doğru kişiyi bulmak için 1935’e kadar 18 Milli Eğitim Bakanı değiştiğini belirten Atıcı, Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan döneminde İlkoğretim Genel Müdürlüğüne getirilen İsmail Hakkı Tonguç’un Anadolu’da 10 bin köy gezerek ihtiyaçlarını belirleyip Köy Enstitüleri modelini kurduğunu söyledi. Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’un eğitim alanında uluslararası tanınırlığı olan isimler olduğunu belirten Atıcı, 1946’dan sonra çeşitli politikalarla önce dönüştürülen 1954’te de kapatılan Köy Enstitülerinin, halen uluslararası araştırma ve makalelere konu olduğunu, UNESCO tarafından gelişmekte olan ülkelere eğitim modeli olarak örnek gösterildiğini belirtti.

Köy Enstitülerini bugünkü okullardan ayıran özelliklerini;

1)    İş eğitimi

2)    Okuma bilinci kazandırılması

3)    Demokrasinin uygulanması

4)    Her öğrencinin mutlaka bir müzik aleti çalması

olarak sıralayan Erdal Atıcı, konferansın sonunda öğrenci ve öğretmenlerimizin sorularını yanıtladı.

Son DüzenlenmeCuma, 28 Nisan 2017 15:12