Haberler

V. Sosyal Bilimler Günleri: “Farklılıklar ve Farkındalıklar”

Lise Kısmı Sosyal Bilimler Zümrelerinin disiplinler arası bir anlayışla düzenledikleri “Sosyal Bilimler Günleri”nin bu yılki teması “Farklılıklar ve Farkındalıklar” oldu. Lise öğrencilerinin perspektifinden insana ve topluma dair Türkiye ve dünya ölçeğindeki sorunları ortaya koymak, bu sorunlara ilişkin farkındalık yaratmak ve çözüm önerileri sunmak için 2-3 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen V. Sosyal Bilimler Günleri’nde Coğrafya Zümresi-“Çevre ve Kentleşme”, Tarih Zümresi-“Kadın ve Demokrasi”, Felsefe Zümresi-“Farklı Kimlikler, Farklı Tercihler”, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Zümresi ise “Organ Bağışı ve Hayvan Hakları” konularına eğildi.

Etkinliğin Hi-tech Salonda gerçekleştirilen açılışında öğrencilerimize seslenen Lise Müdürümüz Aydın Ünal, “Sevgili gençler, Sosyal Bilimlerle ilgileniniz. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi dilinizi, tarihinizi, coğrafyanızı öğreniniz. Sağlam ve geçerli bir düşünce yapısına sahip olunuz. Eskilerin deyimiyle “Eski köye, yeni adetler getiriniz.” Bilgi sever olmaktan, her yerde, her mekanda yaşam boyu öğrenmekten hiç vazgeçmeyiniz. Sosyal bilimlerden yani içinde topluma ve insana ait her şeyin bulunduğu bilimlerden lütfen uzak kalmayınız… Bugün beşincisini gerçekleştirdiğimiz Sosyal Bilimler Günleri,  TED Ankara Koleji Vakfı Okulları’nın, geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlere, çevresinde olup bitenlere karşı farklı, farklılıkları gözeten gençler olabileceğine dair ümitlerinin, çabalarının devamı niteliğindedir. Bu çalışmada emeği geçen tüm öğretmenlerimize, zümre başkanlarımıza, açılışımıza katılan Okul Müdürlerimize yürekten teşekkür ediyorum.” dedi.

Yoğun bir program dahilinde gerçekleştirilen Sosyal Bilimler Günleri’nde öğrenci sunumları, alanında uzman akademisyenlerce verilen konferanslar ve paneller yer alırken 10. sınıf öğrencilerimiz de Kolej Sokağı’ndaki stantlarda seçtikleri konularla ilgili etkinlikler sergileyerek farkındalık yaratmayı amaçladılar

 

Birinci Gün

Küresel İklim Değişikliği Sunumu

10-A sınıfı öğrencilerimiz, küresel iklim değişikliğinin ne olduğu, etkileri, ülkelerin ve sivil toplum kuruluşlarının sorunla mücadele için ne tür adımlar attığı ve Türkiye’nin bu mücadelede ne aşamada olduğunu anlattılar.

Farklı Kuşaklar, Farklı Tercihler ve Farkındalık Sunumu

Öğrencilerimiz, 1960’lardan günümüze kuşakların karakteristik özelliklerini anlatarak başladıkları sunumlarında, moda, sinema, dil, eğlence ve alışveriş alışkanlıklarımızdaki farklılık ve değişimleri eğlenceli örneklerle sundular.

Türkiye’de Sulak Alanlar (Biyolojik Çeşitlilik ve Önemi)

Orman ve Su İşleri Bakanlığı uzmanlarından Şerif Hızlı ve Fatih Köylüoğlu, sulak alanların ekolojik işlevi ve değeri, sulak alanların korunmasına ilişkin imzalanan uluslararası sözleşme RAMSAR, sulak alanlarda yaşam ve biyolojik çeşitlilik ve bu çerçevede ülkemizin bulunduğu coğrafyadaki önemi konularında öğrencilerimize konferans verdiler.

Kadın Figürünün Yeşilcam Filmlerindeki Yeri

Toplumsal cinsiyet kavramı, toplumda kadın ve erkek algısı ve cinsiyet kalıplarının ele alındığı sunumda, Öyle Olsun, Bizim Aile ve Karagözlüm filmleri üzerinden Yeşilçam filmlerinde kadın olgusu irdelendi.


Çevre Kirliliği

Gazi Üniversitesi Zooloji Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Feriha Yıldırım, çevre sorunları ve ekolojik yaşam, doğal sistemlerin bozulmasında insanın rolü, küresel boyutta ekosistemlerin değişimi başlıklarında öğrencilerimize konferans verdi.

Farklı Kimlikler ve Farkındalıklar Atölye Çalışması

TEDÜ Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Onur Özmen, öğrencilerimizle gerçekleştirdiği atölye çalışmasında onlardan farklı kimlikler seçmelerini isteyerek, yaşamlarının, özgürlük, olanaklar, haklar ve seçimlerin bu kimlikler çerçevesinde nasıl şekillendiğini gözler önüne serdi.

Geçmişten Günümüze Şehirleşme ve Şehirleşmeden Doğan Sorunlar

10-F öğrencilerimiz gerçekleştirdiği sunumda yerleşim şekilleri, İlkçağ, Yeniçağ ve Sanayi Devriminde yerleşme konularını ele aldıktan sonra şehir coğrafyası alanına giren metropoller ve dünya şehirlerini anlattılar.

İkinci Gün

Paneller

Etkinliğin ikinci gününde 9. sınıf öğrencilerimizin konuşmacı olarak yer aldığı üç panel yer aldı. "Dünya'da Mevcut Yönetim Şekillerinin Örnekler Üzerinden Anlatımı", "Sosyal Devlet, Hukuk Devleti, Ekonomik Gelir Dağılımı", "Eğitim Seviyesi, Sivil Toplum Kurumları, İletişim ve Ulaşım Özgürlüğü" başlıklı panellerde öğrencilerimiz oturumları başarıyla yönettiler.


Lise Müzik Grubunun Gösterisi

Lise Müzik Grubumuz, öğle arasında Kolej Sokağı'nda konser vererek Sosyal Bilimler Günleri'ne ayrı bir renk kattı.

Fransız İhtilali ve Tanzimat Fermanının Yansımaları

 

Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Seyitdanlıoğlu, Fransız İhtilali ve Tanzimat Fermanı'nın demokrasi çabaları çerçevesinde Osmanlı'ya yansımaları konulu bir konferans verdi.

Kadın ve Demokrasi Sunumu

11-G sınıfı öğrencilerimiz, toplumumuzdaki kadın ve erkek rolleri algısı üzerine interaktif bir sunum gerçekleştirerek "Kadın ve Demokrasi" kavramlarını ele aldılar.

Göç

Ankara Üniversitesi Coğrafya Bölümü'nden Doç. Dr. Murat Yüceşahin, "Kitlesel Göç" konusunu işlediği konferansta Türkiye'de göç akımları ve göç yolları, demografik eğilimler ve toplumsal değişimlere değindi.

Organ Nakli

Başkent Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Hatice Akkoç, organ naklinin tarihçesi, Türkiye'de organ nakli ve Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın bu konudaki önemli çalışmaları ve katkıları, alandaki ilkler ve son gelişmeler konusunda öğrencilerimize bilgi aktardı. Ayrıca Kolej Sokağı'nda kurulan stantta görevli öğrencilerimiz, organ ve doku bağışında bulunmak isteyen gönüllülerin başvurularını aldılar.

Son DüzenlenmeCuma, 03 Mart 2017 16:03