Logo
Bu sayfayı yazdır

Puşkin Edebiyat Ödülü Sahibi Yazar Hayrettin İvgin ile “Manas Destanı”nı Konuştuk

Puşkin Edebiyat Ödülü Sahibi Yazar Hayrettin İvgin ile “Manas Destanı”nı Konuştuk

2009 yılında ülkemize Puşkin Edebiyat Ödülü’nü kazandıran ve yine aynı yıl Moskova Yazarlar Birliği tarafından “Dünyanın en saygın 500 yazarı” listesine girmeye değer bulunan araştırmacı, yayıncı, halkbilimci ve yazar Hayrettin İvgin, Türk Dili ve Edebiyatı Zümremizin daveti üzerine 20 Şubat 2017 tarihinde okulumuza konuk oldu.

9. ve 10. sınıf öğrencilerimizle konferans salonunda bir araya gelen İvgin, destanlar, mitoslar ve Manas destanı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. Tarihten önceki çağlarda Tanrılar ya da tanrılaştırılmış insanlar için söylenen ve zamanla efsane haline gelen öykülere “mitos”, kökü tarihe dayanan, ilhamını tarihten alan halk edebiyatı ürünlerine de “destan” denildiğini ifade eden yazar, “Bütün bilimlerin başlangıcı mitolojidir” görüşünü de paylaştığını sözlerine ekledi.

Manas destanı ile ilgili araştırmalarına 1981’de başladığını, Çin’e ve Rusya’ya yaptığı ziyaretler sonrasında destanın 2 milyon mısrasına ulaştığını ve okuyucuların daha rahat anlayabilmeleri için destanı romanlaştırdığını anlatan İvgin, öğrencilerimizin de Türk Dili ve Edebiyat dersi kapsamında inceledikleri “Altay Dağlarının Kaplanı Manas” adlı eserinden ve bu eserin ardından gelen iki ödülden bahsetti.

Söyleşinin sonunda öğrencilerimizin sorularını cevaplayan Hayrettin İvgin, dileyen öğrencilerimiz için kitaplarını imzaladı.

 
Son DüzenlenmePazartesi, 20 Şubat 2017 16:16
TED Ankara Koleji Vakfı Okulları ,Taşpınar mah. 2800. cad. no:5 İncek, Gölbaşı Ankara | Telefon: 0312 5869000