Logo
Bu sayfayı yazdır

Hukukçu Sıla Akyol Patent-Faydalı Model ve Tasarım Konusunda BİYP Öğrencilerimize Konferans Verdi

Hukukçu Sıla Akyol Patent-Faydalı Model ve Tasarım Konusunda BİYP Öğrencilerimize Konferans Verdi

Patent ve marka uzmanı hukukçu Sıla Akyol, 16 Şubat 2017 tarihinde okulumuza konuk olarak Bilim İnsanı Yetiştirme Programı öğrencilerimize “Patent, Faydalı Model, Tasarım Nedir?” başlıklı bir konferans verdi.

“Buluş, teknik bir problemi çözen ve teknik bir sonuç doğuran yenilikçi fikirdir.” tanımını veren Akyol, “patent”, “faydalı model” ve “tasarım” arasındaki benzerlik ve farklılıkları anlatarak, öğrencilerimize gelişmekte olan bir ülke olarak buluşlarımızı tescil ettirmenin önemini anlattı.

Yenilik taşıyan, sanayiye uygulanabilir olan ve tekniğin bilenen durumunu aşan buluşlar için patent başvurusunda bulunulabileceğini, ilk iki özelliği taşıyan buluşlar için ise faydalı model tescili yaptırılabileceğini belirtti. Tasarım olarak ise yeni, ayırt edici ve özgün görünüm özelliği taşıyan buluşların tescillenebildiğini sözlerine ekledi.

Patent alma konusunda; milli, uluslararası ve bölgesel (Avrupa ülkeleri) olmak üzere üç tür başvuru yöntemi bulunduğunu anlatan konuğumuz, ünlülerin patentli buluşlarında da örnek verdi. Michael Jackson’ın Moonwalker ayakkabısı, Einstein’ın kadın bluzu, Mark Twain’in yapışkanlı defter, Steve McQueen’in spor araba koltuğu ve Paula Abdul’un devrilmeyen mikrofon gibi patentli buluşları olduğunu söyleyen Akyol, öğrencilerimizi okuldayken ve  gelecekte yapacakları yenilikçi buluşları tescilletmeleri konusunda yüreklendirdi.

 

Son DüzenlenmeSalı, 21 Şubat 2017 11:45
TED Ankara Koleji Vakfı Okulları ,Taşpınar mah. 2800. cad. no:5 İncek, Gölbaşı Ankara | Telefon: 0312 5869000