Haberler

INNOVATED Topluluğumuz Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Tesisine Araştırma Gezisi Düzenledi

INNOVATED Topluluğu olarak nükleer enerji hakkında bilgi almak ve ülkemizde bu alanda yapılan çalışmaları incelemek amacıyla Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Sarayköy Eğitim ve Araştırma Merkezi’ne bir gezi düzenledik. 

Gezimizin ilk durağı Gama Işınlama Tesisi oldu. Endüstriyel alanda tek kullanımlık tıbbi malzemelerin sterilizasyonu amacıyla kurulan Gama Işınlama Tesisi’nin, ışınlama hizmetlerinin tıbbi malzemenin yanı sıra gıda malzemelerinin raf ömrünü uzatmak ve tohumların verimliliğini arttırmak amacıyla da kullanıldığını öğrendik. Alınan siparişlere göre ışınlamanın yapıldığı bölüm gerçekten ilgi çekiciydi. Işınlanma yapılmak istenen malzemeler alüminyum kutular içerisinde radyasyon kaynağının bulunduğu ayrı bir odaya gidiyor, müşterinin talep ettiği dozda radyasyon enerjisi soğurduktan sonra geliyordu. Bu işlemi gördükten sonra ışınlama işleminin yapıldığı odaya gittik. Üst üste duran alüminyum kutular ve altlarında da su vardı, suyun alt kısımlarından ise mavi bir ışık yayılıyordu. Radyasyondan korunmak amacıyla 2 metrelik bir beton duvarın yanı sıra radyasyon yayan kaynak 6 metrelik su dolu bir havuzun altında bekletiliyordu.

Gezimizin son durağı ise, Nükleer Teknikler Bölümü’ydü. Bu bölüm, ülke genelinde, nükleer tekniklerin gıda, tarım ve hayvancılık alanlarında yaygınlaştırılması için öncülük yapmaktadır. Bölümün gıda konusundaki faaliyetleri; hastalık ve bozulmalara neden olan mikroorganizmaların yok edilmesi ve raf ömrünün uzatılması konularında ışınlama teknolojisinin kullanımını kapsamaktadır. Gezide bizlere öğretmenlerimiz Demet İzgü ve Hasan Soner Yücel eşlik ettiGezimizin ikinci durağı ise Elektron Hızlandırıcısı Tesisi’ydi. Açık havada 10 dakika yürüyerek ulaştığımız bu tesiste binanın dışarısında enerji kaynağı (fuel oil) bulunurken, merdivenlerden inerek girdiğimiz binanın içinde ise elektron hızlandırıcısı vardı. Elektron hızlandırıcısının patates, soğan vb. gıdaların filizlenmesinin önlenmesi, tahıllarda bit, böcek vb. haşerelerin kontrolü, gıdaların korunması ve sterilizasyon amacıyla kullanıldığını öğrendik. Ayrıca iki ay sonra içme suyu ve atık su dezenfeksiyonu ile alakalı çalışmalar başlatacaklarını, bu çalışmalar sonucunda da zararlı bir yan ürün çıkmadığı için ülke ekonomisine katkı sağlayacak bir proje olacağından bahsettiler.

 

Son DüzenlenmePazartesi, 05 Aralık 2016 16:36