Haberler

Liseli Genç Eleştirmenler Sempozyumu "Düşlerimiz Büyüyor"

TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Zümresi, lise öğrencilerinin edebiyat metinlerine yönelik eleştirel yaklaşımlar sonucu edindikleri kültürel birikimi paylaşmalarını sağlamak amacıyla düzenlediği VI. Liseli Genç Eleştirmenler Sempozyumu’nu, 15-16 Nisan 2016 tarihlerinde, iki gün süreyle okulumuzun lise kısmında gerçekleştiriyor. Lise düzeyinde 23 okuldan 553 öğrencinin katıldığı sempozyumun açılışı 15 Nisan’da TED Ankara Koleji Lise Kısmı Çok Amaçlı Salonda yapıldı.

Açılış konuşmalarına geçmeden önce şehir dışında olması nedeniyle etkinliğe katılamayan Genel Müdürümüz Sevinç Atabay’ın mesajı okundu. Genel Müdürümüz mesajında “Edebiyatta söz gençlerin” hedefine bağlı olarak yapılan çalıştayın verimli geçmesini dileyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Açılışta gençlere seslenen Lise Müdürümüz Aydın Ünal, “Eleştirel bir ortamın bulunmadığı toplumlar, uygarlık, uygarlık ürünleri ve uygarlık verileri olan sanat ve bilimde gelişemez. Düşünce özgürlüğü bir bakıma eleştirme özgürlüğüdür. Eleştirinin ve özgür düşüncenin yerini korkunun ve baskının aldığı toplumlarda neyin güzel, neyin çirkin, neyin iyi, neyin kötü olduğu çok iyi bilinmediği için bu toplumsal ortamlarda yaşayan insanların kişiliği de benliği de gelişemez.” diyerek eleştirel düşüncenin toplumlar için önemine vurgu yaptı.

Türk Dili ve Edebiyatı Zümre Başkanımız Ayşe Yıldız ise konuşmasında “İnsanlığımızı beslediğimiz edebiyat sanatının çevresinde altıncı kez bir araya geldik. Biz bugünü heyecanla bekledik. Bugün burada toplam sekiz oturumda yirmi üç okul, edebiyat yapıtlarının gizemli dünyasındaki çıkarımlarını sevgi dolu ve üretken paylaşımlarla aktaracaklar. Umarız ki bu paylaşımlar güçlü dostluklara,  yaşantınızın başka dönemlerinde farklı üretkenliklere ve başarılara da kaynak oluşturur.” dedi.

Açılışta öğrencilerimiz tarafından ayrıca geçtiğimiz yıl yitirilen edebiyat dünyasının önemli isimleri de anıldı.

Liseli Genç Eleştirmenler Sempozyumu’nda gençler iki gün boyunca “Eleştirel Okuma” tekniğiyle, metin odaklı yapıtlar inceleyecekler. Sempozyumun ÖYKÜ oturumunda Ayfer TUNÇ’un, “Evvelotel - Saklı” (Can Yayınları); ROMAN oturumunda Yaşar KEMAL’in “Binboğalar Efsanesi” (Yapı Kredi Yayınları); TİYATROoturumunda Turgut ÖZAKMAN’ın “Resimli Osmanlı Tarihi” (Bütün Oyunları 5) (Bilgi Yayınları) adlı yapıtları Kurmaca Ögeleri bağlamında eleştirel bir biçimde incelenecektir.  ŞİİR oturumunda Cemal SÜREYA’nın “Sevda Sözleri” ve “Üvercinka” (Yapı Kredi Yayınları) adlıyapıtları şiirsel söylem açısından tartışılacaktır. EDEBİYAT-SİNEMA oturumunda F. Scott FITZGERALD’ın “Muhteşem Gatsby” (Remzi Kitabevi) yapıtı, 1974 ve 2013 sinema uyarlamaları bağlamında karşılaştırmalı olarak değerlendirilecektir. YARATICI DRAMA oturumunda Franz Kafka’nın “Dava”(Can Yayınları) adlı yapıtı, yaratıcı drama yöntemiyle oluşturulacak atölyelerle işlenecektir. İNGİLİZCE ROMAN oturumunda Markus ZUSAK’ın “The Book Thief” (Black Swan Publishing); İNGİLİZCE ÇİZGİ ROMAN oturumunda Art SPIEGELMANN’ın “Maus: A Survivor's Tale” (Penguin Books) yapıtları içerik ve dil bağlamında eleştirel biçimde değerlendirilecektir.

2 gün süren Sempozyumun sonunda yapılan kapanış töreninde grupların oturum başkanları duygularını ve kazanımlarını arkadaşları ile paylaştılar.

Sempozyum katılan okulların rehber öğretmenlerinin çektirdikleri hatıra fotoğrafı ile son buldu.

 

 

 
 
Son DüzenlenmeCumartesi, 16 Nisan 2016 16:14