Kadromuz

OKUL DÖNEMİNDE GÖZ SAĞLIĞI

Görmede bozukluğun erken saptanması ve tedavisi daha sonra gelişecek görme bozukluklarının önlenmesi bakımından önemlidir. Çocuklarda göz muayenesi yenidoğan döneminde başlar. Yeni doğan bir bebek mutlaka hastahaneden taburcu olmadan gözlerde enfeksiyon, katarakt, glukom ve göz anomalisi yönünden muayene edilmelidir. Bu muayene özellikle premetüre doğan bebeklerde, oksijen tedavisi görenlerde ve yoğun tıbbi tedavi uygulananlarda daha da önem kazanır. 3 ayını geçen her bebek görme alanı içine giren oyuncak veya top gibi bir objeyi takip etme yeteneğine sahiptir .Eğer bebeğiniz bu dönemde kalıcı göz teması kuramıyor ise veya görmediğini düşünüyorsanız bunu mutlaka çocuk doktorunuz ile paylaşınız. Bebeğinizin gözü ile ilgili bir şikayetiniz olsun veya olmasın her sağlam çocuk muayenesi sırasında çocuk doktoru tarafından gözler mutlaka incelenmelidir.Bu muayeneler sırasında gözle ilgili bir sorun olduğundan kuşkulanan çocuk doktoru sizi çocuk göz doktoruna ( çocuk göz hastalıkları üzerine yoğunlaşmış, özel eğitim almış göz uzmanı ) yönlendirecektir.

Okul öncesi dönemde çocuğunuzda şaşılıktan kuşkulanıyorsanız mutlaka bunu çocuk doktorunuz ile paylaşın. Ancak göz tembelliği (ambliopi) gibi bazı durumlarda hiçbir belirti vermediğinden ve çocuğunda bu yönde bir yakınması da olamıyacağından bu dönemde bir göz muayenesinin yapılması uygundur.

ÇOCUĞUNUZ HANGİ YAŞTA OLURSA OLSUN AŞAĞIDAKİ BELİRTİLER ÖNEMLİDİR:

1- Çocuğunuzun gözleri kayıyor ve her iki göz bir noktaya odaklanamıyorsa,

2- Göz bebeğinde beyaz.,gri beyaz veya sarı renkli bir yansıma var ise,

3- Gözlerin yukarıdan aşağı vaya bir yandan diğer yana çok hızlı kayarak hareket ediyorsa,

4- Gözler öne doğru yer değiştirmiş ise,

5- Gözde ağrı, kaşınma ve rahatsızlık duygusu var ve belirtilerin devamı söz konusu ise,

6- Her hangi bir gözde kızarıklık var ve geçmiyor ise,

7- Gözlerde koyu renkli bir akıntı veya kabuklanma var ise,

8- Gözlerde devamlı sulanma var ise,

9- Göz kapaklarında düşme var ise,

10- Gözleri devamlı kısıyor veya ovuşturuyorsa,

11- Gözler her zaman ışığa duyarlıysa,

12- Gözlerde her zamankinden farklı bir görüntü var ise.

Çocuğunuz hangi yaşta olursa olsun yukarıdaki belirtilerden biri var ise lütfen çocuk doktorunuzu bu konuda bilgilendiriniz veya bir çocuk göz doktoruna başvurunuz.