CAS Projesi Nedir?

Creativity, Action ve Service alanlarının bir ya da birkaçından oluşan, en az 1 ay sürmesi gereken ve en az iki öğrenci tarafından planlanmış etkinlikler bütünüdür. CAS projesinde öğrencinin girişim, işbirliği, problem çözme ve karar verme gibi becerilerini geliştirmesi beklenir. Öğrencinin liderlik yaptığı en az bir tane CAS projesinde yer alması gerekir.

Örnek: En az bir ay boyunca her hafta sonu bir barınakta gönüllü olmak, bir grupla kulübe ya da oyun alanı tasarlamak, dil öğrenme grubu oluşturmak ve haftalık konular belirleyerek konuşma saatleri planlamak vb.

Kimler CAS Supervisor Olabilir?

Öğrenci yardım veya gözetim olmaksızın da CAS aktivitesi yapabilir, kendi CAS deneyimleri için sorumluluk alabilir ve bunları raporlayabilir.  CAS süpervizörü, gerektiğinde öğrencinin CAS aktivitelerine yardımcı olur, rehberlik eder ve onu denetler. CAS programını tanıyan, öğrenci güvenliğinin sorumluluğunu üstlenebilen, öğrencilere rehberlik, destek ve geri bildirim sağlayabilen alanında uzman kişiler süpervizör olabilir. Süpervizörün öğrenci ile akrabalık ilişkisi olmamalıdır. Öğrenci okulda koroda çalışma yapıyor ise müzik öğretmeni, takımda oynuyorsa beden eğitimi öğretmeni, okul dışındaki çalışmalarında ise takım koçu süpervizör olacaktır.

Kimler CAS Adviser Olabilir?

CAS Koordinatörleri ya da öğrenciyi sürekli kontrol ve takip edebilecek, ona rehberlik edebilecek ve aktiviteleri denetleyerek geribildirim sağlayabilecek, IB Diploma Programı’nın CAS sorumluluklarını bilen öğretmenler adviser olabilir.

CAS Faaliyetleri Nasıl Değerlendirilir?

Öğrenci her aktivite için bir tane “Reflection Form” doldurarak CAS ofise teslim etmelidir. CAS danışmanları öğrencinin Reflection formlarını kontrol ederek ona geribildirim verir. Öğrenci aktiviteyi yaptığını kanıtlayan belgeleri (fotoğraf, video ya da sertifika vb.) gerektiğinde sunmak için saklamalıdır. Tüm CAS sorumluluklarını tamamlayan öğrenci tüm aktivitelerini, CAS projesini ve kanıtlarını içeren bir CAS Journal hazırlayarak bunu pdf formatında Teams’e yükler. CAS danışmanının yaptığı kontrol sonunda CAS sorumluluklarının tamamlanıp tamamlanmadığına dair geribildirim alır. Öğrenci geribildirimi kontrol etmeli gerek görüldüğü takdirde CAS Journal’ındaki eksikleri tamamlayarak tekrar yüklemelidir.

CAS Etkinliklerinin Süresi Nedir?

CAS Aktiviteleri program boyunca 18 ay sürecek şekilde düzenli bir şekilde devam etmelidir.

CAS Agreement Form (CAS Sözleşmesi)

Öğrenciye CAS sorumluluklarını üstlendiğini, hangi belgeleri hangi tarihlerde teslim etmesi gerektiğini bildiren öğrencinin ve velisinin imzalayarak Teams’e yüklediği sözleşmedir. Belgelerin teslim tarihi IB Diploma Programına uygun olarak CAS ofis tarafından belirlenir.