Türkçe

3. sınıflarda uygulanan Türkçe dersinde temel amacımız; öğrencilerimizin hayat boyu kullanabilecekleri; görsel okuma, dinleme/izleme, konuşma, okuma ve yazma, becerilerini öğretim programında yer alan kazanımlar doğrultusunda geliştirmektir. Bu amaçlar doğrultusunda 3.sınıf öğrencilerimize; anlama ve anlatma gücü kazandırmayı, onların etkin dinleme becerilerini geliştirmeyi ve Türkçe sevgisiyle, istek duyarak okuma-yazma alışkanlığı kazandırmayı hedeflemekteyiz.

3.sınıf öğrencilerimizin bu becerilerini geliştirmek için okulumuzda, sınıf öğretmenleri ile Strateji ve ARGE Müdürlüğü işbirliğinde hazırlanan “Okudukça Projesi” uygulanılmaktadır. Bu proje ile, öğrencilerimizi çocuk edebiyatının seçkin eserleri ile tanıştırıp,  onların bu eserleri incelemelerini sağlayarak; okuma zevki kazanmaları, söz varlığını zenginleştirmeleri, etkili iletişim kurma becerilerinin geliştirmesi hedeflenir. Bu sayede öğrencilerimizin sözcük dağarcıkları zenginleşirken aynı zamanda  düzenli ve sürekli okuma becerileri de gelişmektedir.

Her yıl yaptığımız  sınıf sunumları ile öğrencilerimizin topluluk önünde etkili konuşma, dinleme ve sunum yapma becerilerini de geliştirmeyi amaçlamaktayız. Sunum içerikleri ve niteliği, o günün koşulları ve öğrenci performansları düşünülerek planlanır.

3. sınıfı bitiren öğrencilerimizin;

• Sorumluluklarını takip edebilen,
  • Etkili dinlemeyi bilen,
  • Akıcı ve anlaşılır konuşabilen, konuşurken göz teması kurabilen,
  • Kavram, düşünce, görüş, duygu ve olguları hem sözlü hem de yazılı olarak ifade edebilen ve yorumlayabilen,
  • Ana dilini doğru kullanabilen,
  • Okuma alışkanlığı edinmiş, sürekli ve düzenli okuyan ve okuduklarından çıkarımlar yapabilen,
  • Okuduğu metnin hikaye unsurlarını belirleyebilen,
  • Okuduğu metinin konu ve ana düşüncesini açıklayabilen,
  • Okuduğu şiirin ana duygusunu ifade edebilen,
  • Yazılarında betimlemeler yapabilen,
  • Farklı metin türlerini ayırt edebilen,
  • Öğrendiği atasözü ve deyimleri günlük hayatında uygun durumlar karşısında kullanabilen,
  • Topluluk önünde kendini ifade edebilen bireyler olmalarını hedeflemekteyiz.